Biologen förklarar varför träden täcks av väv

Häggspinnmalens spöklika väv har synts på träd runt om i Piteå. Didrik Vanhoenacker som är biolog vid Naturhistoriska riksmuseet förklarar vad som ligger bakom naturfenomenet och hur det påverkar träden. "Träd är fascinerande tåliga mot sådana här insekter", säger han.

Häggspinnmalen har bland annat varit aktiv i Badhusparken.

Häggspinnmalen har bland annat varit aktiv i Badhusparken.

Foto: Axel Uddström

Piteå2024-07-10 03:00

 Didrik Vanhoenacker berättar att larverna kläcks redan under hösten men att de ligger kvar i sina äggskal och väntar tills det blir vår. 

– Häggspinnmalen är ett häftigt naturfenomen. Larverna äter på bladen och spinner in sig i ett kollektivt skyddsnät. På så sätt blir det svårare för fåglar och andra insekter att komma åt dem, säger Didrik Vanhoenacker. 

Hur påverkas träden av häggspinnmalen?  

– Det är inte så kul för träden men de klarar sig nästan alltid och det kommer nya löv redan samma år. Har larverna bara ätit på en gren, blir det som ett skrubbsår för trädet, alltså inte skönt men inte heller farligt. Däremot kan det bli väldigt många larver vissa år, som äter upp alla löv. Då blir det väv i hela trädet, vilket kan se väldigt spektakulärt ut.  

undefined
"Undantaget är om ett träd är trött av andra anledningar, då kan häggspinnmalen vara droppen", säger Didrik Vanhoenacker, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Även om alla blad äts upp överlever träden att kalätas flera år i rad. Angreppen brukar upphöra efter några år då parasitsteklarna som angriper häggspinnmalens larver blivit tillräckligt talrika.

– Träd är fascinerande tåliga mot sådana här insekter. Undantaget är om ett träd är trött av andra anledningar, då kan häggspinnmalen vara droppen till att trädet inte orkar något mer. 

undefined
Didrik Vanhoenacker har inte fått in så många rapporter från Piteå och Norrbotten.

Finns det några knep för att bli av med det?

– Om man ser kvistar med spinnmal i ett tidigt skede kan man bara klippa av kvisten. Ofta brukar det inte märkas förrän de blivit större, då kanske det inte är värt besväret. Ett tips är att vänta någon vecka tills de ätit klart och förpuppat sig och sedan ta bort spinnet med borste eller spola bort det.

Enligt Didrik Vanhoenacker kan det bli olika mycket från år till år. Att de varierar i mängd beror dels på vädret, dels på hur de påverkas av parasisteklar. 

– När det är mycket häggspinnmalslarver innebär det mycket mat för parasitsteklarna. Då blir det många parasitsteklar och många parasitsteklar gör att få häggspinnmalslarver överlever.

– Larverna blir efter en tid fjärilar och ser hur söta och oskyldiga ut som helst. Ett tips är att ge sig ut och spana in träden med mycket spinn och försöka få en glimt av fjärilarna, de är sjukt snygga. Av de bilder jag sett från Piteå i sommar verkar det vara rätt hanterbara mängder.

undefined
Träden klarar för det mesta av häggspinnmalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!