Strandberg har sökt ytterligare två nya EU-projekt för år 2007, men nu står det klart att båda två avslås av länsstyrelsen.
- Man menar att det är bra projekt vi sökt pengar till, men anser också att EU-pengar inte kan hålla liv i en ideell förening. Man uppmanar oss istället att vända oss till kommunerna, säger Maria Strandberg.
Brottsofferjouren ska ha ett möte till veckan för att diskutera olika alternativ, men framtiden ser dyster ut. Lokalen i centrala stan är uppsagd och Strandberg slutar sin anställning den sista januari.
- Tyvärr har vi inte fått någon respons av Piteå kommun, däremot mycket respons av Pitebor som "tycker att det hela är fördjäkligt". Det är väldigt värmande, men hjälper oss inte tyvärr, säger Maria Strandberg.
Mycket tack vare Strandbergs anställning har brottsofferjouren numera ett stort samarbete med bland annat polisen, socialtjänsten i Piteå kommun, kvinnojouren, Rädda Barnen, Skatteverket och kronofogdemyndigheten. Strandberg har också föreläst på Strömbackaskolan kring den nya lagen som förbjuder diskriminering/kränkningar/mobbning på skolan samt även arbetat som stödperson/vittnesstöd. Vad som händer med detta arbete är nu oklart.
I dagsläget får jouren 30 000 kronor i bidrag i år av Brottsoffermyndigheten. För att kunna behålla Maria Strandberg skulle minst 60 000 kronor till behövas.
Hjälpa till på fritiden
Nu återgår troligtvis jouren till att bara vara en ideell förening - alla medlemmar har sina ordinarie arbeten vid sidan av och får hjälpa till på sin fritid när de har möjlighet. Arbetet försvåras dessutom av att två av dem bor i Vistträsk.Under de senaste två åren har jouren inte fått en enda krona i föreningsbidrag av Piteå kommun. Av Älvsbyn har man fått blygsamma 4 000 kronor.
Detta trots att regeringen sagt att alla kommuner ska ha en brottsofferjour, enligt socialtjänstlagen har kommunerna också skyldighet att hjälpa brottsoffer.