– Vi har haft problem med spice i fem år och det har varit ganska konstant. Nu ser vi en viss återgång. Många har nog blivit skrämda av alla biverkningar och dödsfall som varit, säger Petter Wikström, chef för Si-gruppen i Piteå.
Han välkomnar butikernas initiativ att ta bort aceton från butikshyllorna för att försvåra försäljningen.
– Det är jättebra eftersom det då blir jobbigare att köpa, säger Petter Wikström.
Polisens särskilda insatsgrupp, Si-gruppen, arbetar i huvudsak med narkotika och ungdomar. Det finns ingen exakt statistik, men det är vanligt förekommande och polisen stöter på drogen varje vecka.
– Men hur mycket vet vi egentligen, det är vanskligt, säger Petter Wikström.
Oskyldiga paket
Petter Wikström beskriver att problemet är väldigt utbrett utifrån att upptäckningsrisken är låg och tillgängligheten hög.
– De kan beställa det här på nätet och försändelserna ser ofta väldigt oskyldiga ut med en helt annan avsändare på paketet än vad det egentligen är, säger han.
– Tillgängligheten har aldrig varit så stor som den är nu, fortsätter han.
Vilka är det som använder spice?
– Det finns i alla skikt, både bland ungdomar och bland etablerade missbrukare.
Uppsjö av typer
Spice är en typ av internetdrog och problemet är att det finns en uppsjö av olika typer. I Sverige finns ingen familjeklassning på preparat och en substans som förbjuds kan nästa vecka ha en ändrad kemisk formel och som då inte är narkotikaklassat.
– Lagstiftningen släpar efter vilket gör att man kan handla en laglig drog. Om det skulle vara familjeklassat räcker det inte med att ändra en beståndsdel och det skulle vara värdefullt för att få bort internetdrogerna.
Däremot är det inte sagt att ett oklassat preparat är ofarligt.
– Det är framförallt det som är så vansinnigt att man hela tiden skickar ut nya droger på marknaden som till stor del är oprövade och där försökskaninerna blir våra ungdomar och missbrukare, säger han.
– Många blir förstörda för livet och många mister livet, det är det värsta.
Trots att ett preparat inte är narkotikaklassat tar polisen det i beslag.
– Vi har möjlighet att göra det och vi har möjlighet att förstöra det. Vi ser att tillgångsbegränsningen i sig är väldigt viktig. Även om vi kan inte få någon dömd för det kan vi få bort det från gatan.
Går ner sig fort
Många yngre som fastnat i ett spicemissbruk går ner sig både fysisk och psykiskt väldigt fort till skillnad mot traditionella droger, förklarar Petter Wikström. Det finns några varningssignaler att ta fasta på.
– Om man exempelvis varit väldigt intresserad av idrott och så man byter man plötsligt intresse och att det dyker upp nya kompisar. Om det luktar rök om kläderna, om ungdomen är i behov av pengar på ett annat sätt eller om det försvinner saker från hemmet som går att sälja. Det kan också vara en indikation om man hittar tomma acetonflaskor eller om det försvinner aceton från hemmet, säger Petter Wikström.