Spelberoendegrupp bildas i Piteå

I mitten av februari startar riksorganisationen Spelberoendegruppen en självhjälpsgrupp i Piteå.

Statistiskt är 800 är 800 personer i Piteå spelberoende, ett problem som ökar i samhället bland annat på grund av ökad tillgänglighet på  internet. (Arkivbild).

Statistiskt är 800 är 800 personer i Piteå spelberoende, ett problem som ökar i samhället bland annat på grund av ökad tillgänglighet på internet. (Arkivbild).

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2019-01-17 05:00

Spelberoendegruppen är verksam på elva orter i Sverige. och den växer. Den 11 februari öppnas det tolfte självhjälpsgruppen och det sker i Piteå. Bakgrunden är att allt fler personer i Sverige blir spelberoende och statistiskt växer det också i Piteå.

– Man brukar räkna med att två procent av befolkningen i Sverige lider av spelberoende, säger Omid Rezvani, ordförande för riksorganisationen Spelberoendegruppen med huvudkontor i Umeå.

Med ekvationen två procent skulle 800 av Piteås drygt 41 000 invånare lida av det problem som drabbar både unga och äldre.

Spelberoendegruppen i Umeå bildades 2007 och riksorganisationen 2015. Ett resultat av Omid Rezvanis egen resa från att ha varit tungt spelberoende och hur han fick hjälp att ta sig ur det.

– Jag kommer från Iran där det är vanligt med vadslagning och annat så jag hade det med mig när jag kom till Sverige. Jag var bekant med spel om pengar och det gick snabbt utför, säger han.

Han säger att när möjligheterna ökade att spela på internet var det lättare att dölja det.

– Efter några år blev det en social isolering. Jag spelade bort pengar och blev deprimerad. 2006 kraschade jag. Sedan fick jag både hjälp av socialen, psykiatrin och gick på öppenvårdsbehandling, säger Omid Rezvani.

En tid var han på behandlingshem i södra Sverige och han pendlade från att vara hemlös till att få tillfälliga boenden.

– Men jag kände att det fattades något. Vad kunde jag ta med mig efter alla behandlingar? Jag kom fram till att jag behövde träffa likasinnade. Jag träffade en person i Umeå och där lade vi grunden till den organisation vi har i dag, säger Omid Rezvani.

– Under några år kom folk långväga till oss och 2015 fick vi kontakt med personer i Sundsvall där vi startade den första självhjälpsgruppen utanför Umeå.

Efter det har den verksamhet som stöds av Folkhälsomyndigheten växt. Nu finns kontor i bland annat Örnsköldsvik, Skellefteå, Västerås, Lidköping och Eskilstuna, och nu startar den första självhjälpsgruppen i Norrbotten.

– Vi fick kontakt med en person i Piteå som vill komma ifrån sitt spelberoende. Han vill som jag ville, träffa likasinnade, säger Omid Rezvani.

Självhjälpsgruppen i Piteå kommer att mötas kvällstid varannan måndag för att ge varandra stöd.

Omid Rezvani säger att detta blir allt mer viktigt i ett läge där spelmarknaden växer i Sverige och med fler internationella spelbolag på arenan. Han välkomnar i och för sig det licenskrav som införts.

– Det är bra att det kommer in skattepengar till Sverige. Men det kommer inte att minska spelberoendet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!