Ett hundratal elever med lärare samlades för att träffa forskare från Piteå och delta i Workshops och föreläsningar på Kaleido under fredagen. Det var allt från snöforskare till skolforskare och datorspelsforskare som tog plats på scenen och berättade för skolungdomarna om sin väg till att bli forskare som ofta var krokiga än man kan tro.
– Det är fler och fler kvinnor på ingång i forskning och som blir ingenjörer. Själv forskar jag på att göra förnybara bränslen av skogen, säger Linda Sandström från Bergsviken.
Att fler kvinnor forskar och intresseras av teknik är positivt tyckte lärare på plats som också ansåg att Forskarfredag var väldigt bra för att väcka intresse för teknik.
– Fram till årskurs fem är tjejer och killar lika intresserade av teknik, men sen händer någonting. Vi har några tjejer men det är fortfarande många killar jämförelsevis. Forskarfredag behövs ännu längre ner i åldrarna för att väcka och hålla liv i intresset för teknik, säger Linda Celander, lärare i entreprenörskap och servicekunskap på elprogrammet.
I år var det ganska stor fokus på spel både bland föreläsare och i workshopen. På plats var LTU:s första spelforskare Teemu Laine för att prata om ”gamification” eller ”spelifiering” som man skulle kunna kalla det på svenska.
– ”Gamification” handlar om att tillämpa spel i andra områden är ren underhållning. Det kan handla om utbildning, hälsa, sjukvård eller motion till exempel. Nu för tiden spelar alla, till och med många äldre människor. Förr i tiden tittade man på tv, men när vi går i pension kommer vi att spela. Så det kommer att förändra världen, säger Teemu Laine.
Teemu pratade också om hur otroligt brett spelutveckling kan vara då det är något man kan arbeta med och att programmering bara är en liten del av det. Författare, ljuddesigner, nivådesigner och grafiker är alla exempel på yrkesroller inom spelutveckling. I workshopen fick eleverna testa på ”Orch Star” ett nytt lokalproducerat Virtual reality spel från Skellefteå i ett VR-headset av det mer avancerade slaget. Det visades av ”Arctic Gamelab” som bilades efter att Skellefteåföretaget som utvecklade succéspelet Magicka flyttade till Stockholm.
– Det var ett direkt resultat av flytten. Det är en sån där sak som inte får hända igen. Vi vill ha kvar utvecklarna i regionen. Nu sen vi började med Arctic Gamelab har vi gått från noll till 30 utvecklare och det är jättekul. Vi vill att de ska stanna här uppe, säger Daniel Gustafsson från Arctic Gamelab.