Spärrlista kan strida mot lagen

Nu kräver sonen alla papper på bordet när det gäller det register om så väl nuvarande hyresgäster som tidigare hyresgäster som Pitebo har.

Foto: Kenny Johansson

Piteå2018-05-12 13:00

I ett mejl till Pitebo skriver sonen ”Eftersom ni hänvisar till skulder från 1996 och ”prick” i registret så utgår jag från att kundregistret och registrering av både hyresgäster och före detta hyresgäster har pågått sedan mitten av 90-talet.”

– Jag är ytterst tveksam till om det är tillåtet och vill ha ut all information som Pitebo har om min mamma, syster och även om mig själv. Jag har varit hyresgäst hos Pitebo för 20 år sedan, säger sonen och påpekar att det ska finnas samtycke mellan parterna när det gäller registrering.

– Jag vill se avtalet/överenskommelsen om samtycke för datainsamling mellan parterna och datum för överenskommelsen samt om de ser sig som personuppgiftsbiträde eller personuppgiftsansvarig.

Nicklas Öhman, kundservicechef på Pitebo, har tidigare försvarat rätten att föra den här typen av register, men frågan är om det gäller före detta hyresgäster. Enligt Pitebos definition så har inte Eivor Bergdahl varit hyresgäst på många år.

– Sparas uppgifter för evigt. Jag tycker att det är tveksamt, särskilt som skulderna är preskriberade. Datainspektionen kan nog ha synpunkter, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

I nuläget gäller Pul (personuppgiftslagen), men den 25 maj ersätts den med dataskyddsförordningen (GDPR). En förändring är att den som handskas fel med register och liknande kan dömas till höga viten.

Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen, säger att ett grundläggande krav är att bara uppgifter som är nödvändiga får sparas.

–  En utgångspunkt när det gäller olika typer av spärrlistor är att det ska vara relevanta uppgifter. Spärrlistor är bara tillåtet i undantagsfall.

Hur länge kan skulder som är preskriberade sparas?

– När en hyresgäst flyttar så ska uppgifter om hyresgästen gallras bort. Det kan ibland finnas anledning för ett företag att spara uppgifter, men det är tveksamt om gamla preskriberade skulder kan vara relevanta flera år senare, säger Camilla Sparr

När dataskyddsförordningen (GDPR) träder i kraft den 25 maj så förändras inte regelverket i någon större utsträckning när det gäller den här typen av frågor.

– Däremot införs sanktionsavgifter för den som bryter mot reglerna. Det kan bli ganska kostsamma böter, säger Camilla Sparr som också påpekar rätten till insyn.

– Det ska vara transparant.  Alla har rätt att veta vad som är registrerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!