Tillsammans med Svenska stöldskyddsföreningen, SSF, bildade Skogsentreprenörerna, SMF, nätverket Stöldstoppsprojektet. I dag har nätverket närmare 600 medlemsföretag. Majoriteten är lokaliserade i norra Sverige. Den första åtgärden var att öppna ett larmnummer dit företagarna kan ringa när de drabbas av en dieselstöld. När stölden är rapporterad skickas ett sms till samtliga medlemmar i nätverket. I textmeddelandet står det vem som drabbats och hur mycket diesel som stals.
- Om någon av de andra medlemmarna har sett någonting misstänkt kontaktas polisen. De samordnar uppgifterna och kartlägger stölderna, säger Ulf Sandström från Öjebyn, regionchef för SMF i Norrland.
Färre stölder
Nätverket är unikt i Sverige och blev snabbt en succe.Men SMF ville hjälpa sina medlemmar ytterligare.
- Genom att börja färga dieseln blå minskade vi stölderna från skogsentreprenörerna med 80 procent. Under fyra månader var det inte en enda stöld i Norrbotten, säger Ulf Sandström.
Svårt sälja vidare
Dieseln färgas av Skoogs Bränsle AB på Haraholmen utanför Piteå. I dag kommer beställningar på färgad diesel från hela Sverige. Främst från skogsentreprenörer, men också från väg- och anläggningsentreprenörer. Genom att färga dieseln blå är det svårare för tjuvarna att sälja dieseln vidare.- Innan dieseln färgades blå kunde tjuvarna blanda den med den röda finska dieseln och sedan sälja den till villaägare som finndiesel. Men blandar man den blå dieseln med finsk blir bränslet brun-grått, säger Ulf Sandström.
- I brottsförebyggande syfte går dessutom varje beställning av blå diesel genom mig. På så sätt kan vi kontrollera vilka som har tillgång till den. Sprids den till alltför många försvinner effekten. Då går det inte längre att avgöra om dieseln är stulen eller ej.
Utsatta grupper
Men fortfarande stjäls hundratals kubik varje år. Även om skogsentreprenörerna är något mindre drabbade är vägentreprenörer, småföretagare och bönder fortfarande väldigt utsatta.2005 inträffade 73 dieselstölder i Pite älvdal. Hittills i år har 30 stölder skett och i Skellefteå är årets siffra dubbelt så hög.
- Det här är ett bekymmer, det drabbar både enskilda och företagare, säger Kjell Pettersson, kommissarie vid Skellefteåpolisen.
- Förutom att entreprenörerna blir av med flera kubik diesel finns andra problem. Tjuvarna har ofta sönder entreprenörernas utrustning i jakten på bränsle. Det kostar flera tusenlappar att laga och dessutom blir arbetet stillastående under några dagar, säger Ulf Sandström.
Spårämnen
Därför har SMF och Skoogs Bränsle AB utvecklat färgningen ytterligare. Med hjälp av spårämnen ska man kunna dela upp den blå dieseln mellan skogsentreprenörerna och exempelvis vägentreprenörerna. Blå diesel med spårämnen används enbart av skogsentreprenörer.- Även om blå diesel med spårämnen blandas ut med vanlig diesel kan våra provstickor avgöra om dieseln kommer från en skogsentreprenör. Vår utrustning är så pass känslig, förklarar Roland Skoog, delägare av Skoogs Bränsle AB.
Dieseln med spårämnen togs i bruk för drygt tre månader sedan. Efterfrågan är stor och tillverkarna hoppas att spårämnena ska hjälpa entreprenörerna i kampen mot tjuvarna.
Initiativet välkomnas av polisen i Piteå.
- Det här är jättebra. Vi är naturligtvis tacksamma för all hjälp vi kan få för att få fast tjuvarna, säger kriminalkommissarie Lars-Göran Johansson.