Kommunen äger tre industrispår i Piteå: Från Svedjan (Munksund) till hamnen vid Harholmen, på Backens industriområde och i Öjebyn vid den gamla stationen. De två sistnämnda en kilometer långa vardera, det första en mil.
Nya avgifter
Banverkets nya avgift har kommit till stånd efter ett uppdrag från regeringen. Ett av syftena har varit att ta reda på hur det så kallade kapillära järnvägsnätet, det vill säga förgreningarna, har utvecklats. Resultatet har bland annat blivit att alla anslutningsväxlar till statens järnvägsnät blir belagda med ett nytt avgiftssystem. Anslutningsväxlar används av privata industrier eller kommuner som behöver egna spår för transporter.Inte i budget
Avgiften tas ut från den 1 juni i år, men eftersom kostnaden är helt ny finns den inte i teknik- och gatukontorets budget för 2006. När kommunen varit i kontakt med banverket har man fått till svar att det enda sättet att slippa merkostnaden är att stänga spåren. Därför har sträckningen genom Öjebyn, som börjar ungefär i jämhöjd med Grans naturbruksskola, sett sina sista dagar. Spåranslutningen sägs upp med omedelbar verkan.Användningen av spåret längs Backens industriområde ska utredas i dialog med de som nyttjar det. Helt omöjligt är det inte att också det läggs ned. Järnvägen ut till Haraholmen används i sådan utsträckning att den måste vara kvar. Kommunen har tidigare erbjudit Banverket att överta spåret men har inte fått något svar. Under 2006 får Piteå Hamn AB stå för de 50 000 kronor som växeln kostar här. Att ta ut en extra avgift av kunderna bedöms som orealistiskt.
Peter Roslund som är mycket kritisk till Banverkets tilltag har skrivit ett protestbrev där han ifrågasätter avgifterna. Roslund påpekar att det är kommunen som har byggt och underhållit spåren "till betydande kostnader" och har tagit ett stort ansvar för att få kunder till järnvägen.
"Bestraffning"
Roslund menar att merkostnaderna är oacceptabla och svåra att förstå. "Det innebär ju en bestraffning av de kommuner som bidragit till att skapa kunder för de operatörer som i dag trafikerar det statliga spårnätet. Ett sådant förfarande är ungefär lika logiskt som att kommunen skulle börja ta ut avgifter för anslutningsvägar till Banverkets bangård", skriver Roslund.- Banverket borde snarare betala för att vi har stickspår som bidrar till trafik på deras nät, säger Peter Roslund.