Spanska bluffbrev i omlopp

BLUFF. Dennis Ikram fick i tisdags ett brev med spansk stämpel på posten. Det stod på engelska att han vunnit närmare sex miljoner kronor.- Det är bara bluff, jag tycker synd om folk som tror på det, säger han.

Piteå2006-07-13 00:00
Brevet om den spanska högvinsten är ingen nyhet för polisen i Piteå. Tidigare har de kommit i kontakt med "Nigeriabreven" som gick ut på att lura pengar av folk genom att vädja om hjälp och lova mängder med pengar tillbaka. Inspelade telefonröster har också meddelat falska vinster och sen kom de spanska bluffbreven.

- Sådant ska man akta sig för, säger Lars-Göran Johansson, kriminalkommissarie, man blir bara en förlorare.

Utlandet

Sist Johansson såg bluffbrev var för ett år sedan och de brev som anmäldes skickades vidare till rikskriminalen i Stockholm. Nu skickas de inte längre dit.

- Vi registrerar det och så skrivs det av direkt. Rikskriminalen behöver inte fler för att forska. Eftersom brottet är begånget i utlandet kan vi inte komma åt dem. Det meddelas istället till landets polis, säger Johansson.

För Dennis Ikrams del var det aldrig en fråga om att höra av sig till företaget som han i brevet ombads göra.

- Jag har kompisar som varit med om det förr, säger han och visar brevet han fått.

Kontonummer

Med flera färgglada stämplar och informationen att han genom en anmälan blivit dragen i ett lotteri vunnit 615 810 euro. Ikram säger att han aldrig anmält sig till något.

- Jag fattar inte hur de fått tag på mig, säger han förvånat. Jag snackar inte engelska, har aldrig varit i Spanien och har bott i Sverige i tio år.

Med brevet följer en blankett som ska sändas in. På den ska personen fylla i personuppgifter och bankuppgifter. "Vinnaren" ombeds också kontakta en agent för att få ut sin vinst. När personen gör detta ber de personen sätta in en summa pengar på ett konto. Det kallas deposition, skatt eller annat. När företaget fått in pengar eller blivit upptäckta försvinner de sedan spårlöst.

- Man ska absolut inte uppge kontonumret, säger Johansson, det är ren och skär bluff.

Dennis Ikram tycker det är synd om dem som kanske tror på breven och vill göra folk uppmärksamma på bluffen.

- Vad ska man göra? Det är bara att slänga bort dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om