Det är drygt 20 grader varmt och havet ligger spegelblankt vid spetsen av Nörd-Haraholmen. Sture Westerberg går långsamt fram längs stranden med nedböjt huvud och ögonen på skaft. Hans uppdrag är att inventera Piteås stränder för att avgöra vilka som är särskilt skyddsvärda.
– Vi har så många fina stränder här med unika arter, säger han.
Sture Westerberg har hållit på med det treåriga projektet sedan ifjol. Alla upptäckter förs in i den nationella Artdatabanken men Sture för också över informationen till digital form. Utöver fauna och flora så uppmärksammar han även gamla husgrunder och bryggor.
I kartläggningen noteras även ställen där människan gjort ingrepp trots strandskyddslagstiftningen. Sture Westerberg är kritisk.
– Många röjer för att få öppen sikt mot havet. Man tar bort vassruggar men även den så kallade albården Det är en remsa med alträd och mycket död ved som ger fina förutsättningar för växt och djurliv på stränderna.
När Sture Westerberg inventerat en strandremsa får den en klassificering mellan 1 och 3 där ettan betecknar en särskilt fin och skyddsvärd strand med många arter.
Några av de endemiska arterna, alltså arter som bara växter inom en specifik faunaregion, är växterna strandögontröst och gultåtel. Växterna strandaster och ormtunga är också fina strandfynd. Även flera olika typer av mossa växer på havsstränderna.
– Många växter trivs med den påverkan isens skavanden gör på stranden, säger Sture Westerberg.
Han tittar efter växter men även visst djurliv. Exempelvis är spår efter hackspett särskilt intressant. På Månsgrynnan har han hittat skalbaggen sandjägaren. Men han hittar ofta även spår av crossmotorcyklar och fyrhjulingar på Månsgrynnan och andra sandstränder.
– Lagen är tydlig när det gäller strandskyddet och även terrängkörning på barmark. Det är synd att det inte efterföljs.
Det är Piteå kommun som startat projektet med 50 procents finansiering via det så kallade LONA-bidraget som Naturvårdsverket betalar ut. LONA står för Lokala naturvårdsprojekt och syftar till att "stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med naturvård med syftet att skydda naturen och göra den tillgänglig för människor". Kommunen har fått bidrag för att ta fram handlingsplaner med syfte att "stärka och kvalitetssäkra friluftslivet inom kommunen".