Dagen före julafton är det ett år sedan forskningsjätten SP köpte ETC i Piteå, en affär som delar av personalen vid ETC, som då var en stiftelse, var starkt kritiska till.
– Då fanns det meningsskiljaktligheter. Vi hade en avstämning av läget under våren och idag upplever jag att det finns en acceptans för sammanslagningen, säger Magnus Marklund, vd för SP ETC i Piteå.
Tidigare var ETC i Piteå en forskningsstiftelse. Sedan ett år tillbaka är det ett helägt dotterbolag till SP och Magnus Marklund säger att ETC har gynnats av att tillhöra en större forskningsmiljö.
Ökar omsättningen
– Det har givit oss nya kanaler där vi kan utveckla verksamheten med mer forskning. Genom SP har vi fått tillgång till så kallade strategiska kompentensmedel som nu utgör 15 procent av omsättningen, säger Magnus Marklund,
2014 omsatte dåvarande ETC 23 miljoner kronor, i år kommer omsättningen öka med drygt tre miljoner kronor till 26 miljoner kronor. Senaste året har bolaget i Piteå nyanställt två personer. 2016 beräknas omsättningen öka till cirka 29 miljoner kronor.
Marklund uppger att det just nu finns en relativt god täckning vad gäller forskningsanslag, men företaget kommer att göra en avstämning i slutet av januari.
– Då är ambitionen att ligga på 70 procent av årsbudget, där Energimyndigheten är enskilt största anslagsgivare, säger han. Under helåret beräknas 80 procent av omsättningen bestå av forskningsanslag.
Tillbaka i bolaget
SP ETC har ett tillväxtmål om tio procent från ägaren SP, viket är detsamma som den ursprungliga stiftelsen hade vid samgåendet med SP.
– Men det förs inte över några pengar från oss till SP. Vi behåller den vinst som genereras för att vidareutveckla SP ETC:s verksamhet, säger Marklund.
Han säger att framgent fortsätter SP ETC att forska fram nya miljövänliga biobränslen baserade på bland annat hyggesrester och den pyrolysolja PT tidigare skrivit om.
– Vi kommer att bredda forskningsarbetena under 2016. Jag har starkt tilltro att vi växer även om jag inom vissa områden ser en avvaktande inställning från industrin i att investera i forskning.
Som vd för ett forskningsinstitut saknar han tydliga råd och riktlinjer för hur Sverige framgent ska klara miljömålen.
– Det är högt uppsatta mål. Men ska vi exempelvis ha en fossilfri bilflotta 2030 krävs action från beslutsfattarna i närtid. Men sådan action ser jag inte, jag är osäker på om man vet hur man ska kunna nå de ambitiösa målen, säger Magnus Marklund