Sötsurt från Peking

Piteå2009-04-23 06:00
Stockholm (TT Spektra)
De kinesiska köken, för det finns snudd på lika många läror som provinser, varierar stort i såväl styrka som smak.
Det kantonesiska köket, det vill säga det kök som finns i regionen kring Hong Kong, är vanligast ute i världen. Köket präglas av finstrimlade och snabbstekta kötträtter, men även milda, ångkokade fiskrätter. Peking ligger i Honanregionen där kryddstark mat är vanlig. Från den regionen kommer även de sötsura såserna. Av detta inser vi snabbt att kockarna på svenska kinakrogar blandar och ger ganska friskt från sitt hemlands olika matkulturer. Här provar vi med världskändisen sötsurt fläsk på kantonesiskt vis, en typisk ?kinakrog-rätt? som du lätt fixar till hemma.
Sötsurt fläsk på kantonesiskt vis
För 4 personer
400 g benfri kotlettrad
1 paprika
1 gul lök
1 knippa salladslök
2-3 tomater
1 tsk socker
1 msk soja
rapsolja
Till såsen:
3 dl vatten
1 tsk konc. kycklingfond
1 msk sherry (kan uteslutas)
1 msk soja
1 msk vinäger
1 msk socker
salt och peppar
maizena + vatten till redning
1. Putsa bort den feta kappan och skär köttet i mindre bitar. Blanda soja och socker och slå det över köttet. Skär även paprika, lök, salladslök och tomater i bitar och lägg i en skål för sig.
2. Koka upp vatten och tillsätt kycklingfond, sherry, soja, vinäger och socker. Lös ett par matskedar maizena i lika mycket vatten och red av till simmig sås. Sjud sakta i minst fem minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger eller socker beroende på hur stark man vill ha såsen.
3. Hetta upp en wok- eller stekpanna. Stek köttet med marinad och allt under omrörning i rapsolja. Efter en stund tillsätts även grönsakerna och allt får steka ytterligare ett par minuter.
4. Avsluta med att slå den förberedda såsen över kött och grönsaker. Lägg upp och servera ris till.

dan.strandqvist@ttspektra.se
Bildtext 1-2: Sötsurt fläsk på kantonesiskt vis har gjort det kinesiska köket känt i stora delar av världen.
Foto: Dan Strandqvist
//bilder:1
@prio:4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om