Skolkafeterior bör inte erbjuda några sötsaker som godis, läsk, glass eller söta bakverk. Det enligt Livsmedelsverkets nya råd.
– Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor. Det är viktigt att få lära sig äta bra mellanmål och frukostar till vardags. Utbudet i skolkafeterian bör såklart vara både gott och hälsosamt, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
En rundringning bland Piteås högstadieskolor och Strömbackaskolan visar att det inte är någon skolkafeteria som följer Livsmedelsverkets råd helt och hållet. Det finns sötsaker och främst handlar det om fikabröd av olika slag. I mångt och mycket är det annars ett liknande utbud kafeteriorna erbjuder. Det handlar bland annat om olika typer av smörgåsar, frukt och drickyoghurt eller smoothie. Det är bara Strömbackaskolan som säljer dricka, däremot finns det fruktdrycker av olika slag såsom festis på flera av kafeteriorna. Även chokladdryck förekommer på vissa ställen.
Det som hör till det sötare slaget är främst fikabröd. Det finns i alla kafeterior, men inte regelbundet.
• I Pitholmsskolans skolkafeteria finns det fika på eftermiddagarna och godis vid särskilda tillfällen, exempelvis vid halloween.
• Hortlax skola serverar bullar två dagar i veckan, måndagar och torsdagar, efter lunchtid.
• Sjulnässkolans skolkafeteria har glass i sitt utbud och fika vid undantagsfall. Ett exempel är kladdkakans dag då elever bakar och sedan säljer i kafeterian.
• Porsnässkolan serverar fikabröd på onsdagar.
• I Solanderskolans kafeteria serveras fredagsfika och vid särskilda temadagar exempelvis kanelbullens dag.
• I Christinaskolans kafeteria serveras bullar efter 11.30 varje dag och fredagsfika.
• Strömbackaskolan har godis, dricka och fikabröd i sitt utbud varje dag.
Det är rektorerna som ansvarar över utbudet och ofta förs en dialog med elevrådet. Skolkafeterian ska ses som ett komplement till skolmatsalen och utbudet ska fungera som mellanmål för eleverna. De flesta av rektorerna resonerar att eleverna ibland ska kunna unna sig något extra, men att de jobbar för att hålla nere sockret genom att begränsa utbudet och i stället erbjuda andra nyttigare alternativ.
– Vi vill att eleverna ska använda kafeterian som en förstärkning om man är hungrig på eftermiddagen och då ska det vara något som man står sig på och inte bara tomma kalorier. Det känns jätteviktigt, säger Linda Andersson, rektor på Porsnässkolan.
Ett problem som några påpekar är att eleverna vänder sig till andra ställen om det inte finns något sött alls att tillgå i kafeterian. Vilket också bekräftas av eleverna.
– Det skulle ha varit mer godsaker och mer mackor. Mackorna tar ofta slut. Om det fanns mer fika så slipper man handla på Ica, säger Elias Munoz Sundquist, i 9B på Hortlax skola.
Sara Berg i 9B tycker att det borde finnas mer bullar då de ofta snabbt tar slut. Råden från Livsmedelsverket tycker hon är negativa.
– Jag tycker att man ska få välja själv vad man ska kunna köpa och nyttigare saker borde bli billigare, säger hon.
Hugo Wikström, 8E, köper oftast smörgås som mellanmål men den här dagen blev det en bulle. Han tycker att det är bra med nya råd.
– Det är väl bra för att minska sötsakerna. Det är bättre att det är nyttigare saker, säger han.
Han får medhåll av klasskamraten Frans Dahlbäck.
– Jag tycker att det är bra, men det är speciella dagar som det serveras här så jag tror inte att det är något stort problem.