Sotaren anklagas för avtalsbrott

Stugägare på Mjoön är kritiska mot sotarens tillvägagångssätt. De pekar på avtalsbrott och bedrägligt beteende i samband med fjolårets brandskyddskontroll.

Urklipp från avtalet mellan kommunen och Sotarn i Piteå AB.

Urklipp från avtalet mellan kommunen och Sotarn i Piteå AB.

Foto: Piteå kommun

Piteå2019-01-09 18:10

Enligt avtalet mellan Piteå kommun och Sotarn i Piteå AB ska sotningsförrättningar för fritidshus aviseras minst två veckor i förväg till fastighetsägarens bostadsadress. Fastighetsägaren ska under de närmaste tre dagarna efter aviseringen ha möjlighet att kontakta sotaren om eventuell ändring av förrättningen utan extra kostnad.

Fastighetsägarna på Mjoön utanför Norrfjärden kritiserar sotaren och radar upp ett antal punkter i avtalet som inte följs.

– I somras placerade han aviseringen på altaner, i dörrspringor och liknande. Inte hem till bostadsadresserna. Vissa bor ju långt bort, och den hade lika gärna kunna blåsa bort, säger Sven-Erik Olofsson.

I aviseringen skriver sotaren att tiden inte går att ändra, och att "du själv inte kan, till samma låga pris, bestämma dag och tid för besöket."

En av dem som har en bit till stugan är Erik Eriksson, bosatt i Nyköping.

– Det är ju inte meningen att jag ska åka från Nyköping och upp dit vid en tidpunkt som han har bestämt. Det framgår även i avtalet att du ska kunna ändra tiden inom tre dagar efter du har fått aviseringen. Som jag ser det är det rent bedrägeri han har sysslat med, säger stugägaren, som även han är kritisk till att aviseringen inte skickades till bostaden.

– Fakturan gick bra att skicka ner till Nyköping, men inte aviseringen.

Sonen till en annan stugägare tog ledigt från jobbet, trots att han hade semester en vecka senare, och åkte från Boden för att släppa in sotaren i sin mammas stuga. Efter att han fått reda på att de har rätt att boka om tiden har han skickat en räkning till sotaren – som vägrar betala.

I aviseringen skriver sotaren att fastighetsägare kan lämna nycklarna till vänner, grannar eller till och med på sotarens kontor om man inte kan vara på plats den angivna tiden.

– Det är ju dravel. Han har inte ett hum om hur det funkar civilrättsligt. Om jag lämnar ifrån mig nyckeln på ett ställe där han kan komma och ta den, vad händer sen då? Om jag kommer och säger att det har försvunnit en tavla, vad gör man då? Nej säger försäkringsbolaget, du har medvetet lämnat över nyckeln till en utomstående. Det blir ingen ersättning för något, säger Erik Eriksson.

Förutom kostnaden för brandskyddskontroll tillkommer även en grundavgift på 772 kronor. Erik Eriksson anser att grundavgiften inte bör tas ut av varje fastighetsägare då det är så nära mellan varje stuga. Han påstår att sotaren hade minst tio uppdrag på Mjoön den aktuella dagen.

– Det innebär att han tog över 7 000 kronor bara i grundavgift, plus att han tog betalt för sotning och inspektion också.

Tiden för kontroll får sättas till två timmar enligt avtal. På Mjoön satte sotaren tiden mellan 08.00 och 12.00.

Erik Eriksson har kontaktat politiker och tjänstemän på kommunen men känner inte att han fått någon riktig respons. Den enda återkopplingen har kommit från räddningschefen Torbjörn Johansson som, på uppdrag av kommunalråd Helena Stenberg, kontaktade honom i augusti i fjol.

– Han försökte påtala att det var mellan mig och sotaren, men det kan vara mer felaktigt. Piteå kommun är som beställare av ingående tjänster till fullo ansvarig att rätta till felaktigheter. Jag har inte tecknat något avtal med sotaren, jag är ju drabbad av hans bedrägeri. Så jag sa till Torbjörn att "nu är du ute och cyklar", säger Erik Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!