Länstrafiken har under några år dragits med stora ekonomiska underskott och i år beräknas det landa på cirka 28 miljoner kronor minus. Siffrorna beror till stor del på effekterna av pandemin. Hösten 2020 tog de styrande partierna i Regionen SJVP, C och M ett beslut att säga upp kollektivtrafikavtalet med kommunerna. Något som oroar oppositionen.
– Regionens beställning av trafik har varit utgångspunkten och nu vill de inte säga vilka linjer som de vill dra in. Det kan resultera i att orter och områden riskerar att bli utan fungerande kollektivtrafik, säger Anders Öberg (S), oppositionsråd i Regionen och även ordförande för Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten.
I november kom ny statistik som visar ett 45-procentigt tapp när det gäller bussåkandet i länet.
– Coronan kommer att påverka oss rejält under de kommande åren. Vi kommer därför att behöva extra finansiering av Regionen och kommunerna, säger Anders Öberg.
Just nu pågår en ny upphandling kring länets stomlinjer.
– Standardupphandling för trafik sker vanligtvis över en period på mellan åtta och tio år. Men i och med att Norrbotniabanan nu byggs blir det svårare att göra en långsiktig planering över hur bussåkandet kan komma att påverkas. Om fler väljer tåg blir antalet bussresenärer och linjernas sträckning en mer komplicerad process att beräkna, säger Anders Öberg.
Han menar att det kommer att behövas en ny trafikkarta över länet.
– Det krävs att vi gör en omstart efter coronan. Vi behöver bromsa upp och titta på vilka linjer vi ska satsa på och möjlighet till val av drivmedel.
Anita Gustavsson (S), ledamot i regionala utvecklingsnämnden, tycker att kollektivtrafik borde finansieras mer via skattesedeln. En annan tanke är att införa platsbiljettbokning som liknar flygbolagens system. Frågan är aktuell och finns med i framtagandet av nytt gemensamt biljettsystem.
– Det skulle minska trycket på de linjer som har flest resenärer, säger hon.
Siffror visar att bussåkandet är ojämställt.
– Det är betydligt fler kvinnor än män som väljer att åka kollektivt. Det måste vi ändra på. Frågan är större än att bara att förflytta människor från en plats till en annan. Det handlar om en samhällssyn och man borde räkna mer på samhällsekonomiska effekter av en väl fungerande kollektivtrafik, säger Anders Öberg.