Sorkfeber ger svåra symptom

Sorkfeber ger inte bara njurproblem utan påverkar ofta hjärta och lungor långt efter att patienten tillfrisknat. Det konstaterar Johan Rasmuson i en avhandling vid Umeå universitet.

PITEÅ2015-03-07 09:47

Den norrländska blödarfebern som sprids från sork till människa kan vara farligare än vi trott. Johan Rasmuson har i sitt avhandlingsarbete upptäckt att infektionen, utöver att drabba njurarna, även påverkar hjärta och lungor med varierande svårighetsgrad, från mild till allvarlig påverkan, som kan bli livshotande.

– När vi studerade patienterna närmare visade det sig att påverkan av hjärt- och lungfunktion var vanligt förekommande, nästan alla drabbades, och besvären var dessutom ofta långvariga. Hälften av patienterna var inte helt återställda vid uppföljning tre månader efter insjuknandet. Sannolikt är den nedsatta lungfunktionen en viktig förklaring till den långvariga trötthet som många patienter upplever i efterförloppet av sorkfeber, säger Johan Rasmuson, infektionsläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Virus i luftvägar

Förra veckan försvarade doktoranden sin avhandling vid institutionen för klinisk mikrobiologi

– Ytterligare ett intressant fynd i avhandlingen är att nästan alla infekterade patienter har produktion av virus i sina luftvägar. Det kan innebära en möjlighet för sjukdomen att smitta från person till person. Det är något som förekommer vid besläktade infektioner i Sydamerika, men hittills inte har kunnat visas vid sorkfeber. Om sorkfeber orsakar långsiktig eller permanent påverkan på hjärtats och lungornas funktion vet vi ännu inte. Det är något vi kommer att undersöka närmare i kommande studier, säger Johan Rasmuson.

Sorkfeber

Sorkfeber är en virussjukdom som man kan få av smittade skogssorkar. Man kan bli sjuk om man andas in damm som innehåller avföring från sorkarna eller om man rör vid djuren.

Det tar mellan två och sex veckor från att man smittats tills man blir sjuk.

När man får sorkfeber blir man oftast ganska dålig, men de flesta blir helt friska igen.

Symtomen på sorkfeber är vanligtvis hög feber, muskelvärk och mycket ont i magen och ryggen.

Sjukdomen smittar inte mellan människor.

För att minska risken att blir sjuka kan man:

Undvika direktkontakt med skogssorkar.

Använda handskar om man ska städa eller röra vid ställen där djuren kan ha varit, till exempel i vedbodar.

Städa med våta metoder i stället för torra metoder, så att det inte dammar.

Använda ansiktsmask när man utsätter sig för risk.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om