Sune och Eleonora Bäckström har bott alldeles invid Degerberget i 17 år. Varje dag har de vandrat längs skogsbilvägarna och stigarna i området.
– Ja, man blir ju förtvivlad över de här planerna, säger Sune Bäckström och får medhåll av hustrun;
– Sune var helt förstörd när han läste om det här i tidningen och jag tycker det är förfärligt jag också, säger Eleonora.
Artikeln i lördagens PT, där Naturskyddsföreningen och länsstyrelsen berättade om den planerade avverkningen vid Degerberget, har väckt stort engagemang hos allmänheten. Många mejl och samtal har kommit till PT.
Att tolv rödlistade arter observerats i området, bland andra knärot, lunglav och garnlav, gör att också länsstyrelsen anammat tanken att skapa ett naturreservat för att bevara den stadsnära skogen och det populära friluftsområdet.
Något beslut i frågan är dock inte fattat än.
Länsstyrelsens diskussioner med markägarna, för att om möjligt få dem att frivilligt avstå avverkning och istället få en statlig ersättning, har inte gett önskat resultat. Förhandlingarna har helt enkelt strandat och det som nu återstår är ett möjligt avverkningsstopp, permanent eller tillfälligt för att kunna utreda frågan vidare.
– Vid avverkning så faller stora delar av värdet, inte minst för friluftslivet, men där finns också betydande naturvärden. Det är ganska omfattande avverkningar som ska göras, sa Frédéric Forsmark, reservatshandläggare vid länsstyrelsens naturskyddsenhet, till PT i lördagens artikel, där biologen Louise Berglund också konstaterade att modern skogsavverkning skulle förstöra den biologiska mångfalden.
Nästan 30 hektar skog har anmälts för avverkning i området, vilket utgör nästan all skog på och omkring Degerberget (se skiss här intill).Det skulle innebära ett stort avbräck för det rörliga friluftslivet då berget är ett populärt utflyktsmål både sommar- och vintertid.
– På vintern står det bilar parkerade nere på vägen nästan varje helg, säger Sune Bäckström, som följt naturens gång med tjäderspel och annat under alla år och nu hoppas att länsstyrelsen ska "stampa ner foten".
Eleonora Bäckström säger att hon ofta möter andra skogsvandrare. Uppe på berget har man en vidunderlig utsikt över skärgården, inte minst om man klättrar upp i det utsiktstorn som finns.