Soptunnorna ska bli digitala

Nu ska våra sopkärl få egen identitet och därmed kopplas till rätt fastighet. Redan i höst ska alla kärl i centrala Piteå tömmas med hjälp av ett elektroniskt system.

PITEÅ2013-06-18 06:01

Det låter lite science fiction om den nya elektroniska sophanteringen, men det här systemet används redan i flera kommuner, bland andra Luleå och Skellefteå. Signalerna därifrån är positiva och nu går alltså Piteå samma väg.

Besked direkt

Att förse de närmare 30 000 sopkärl som kommunens dotterbolag, Pireva, äger med transponder och dekal innebär en kostnad på åtta kronor per kärl. Strax under 340 000 kronor för samtliga kärl. Till det kommer att sopbilarna måste utrustas med ett datasystem för cirka 120 000 kronor per fordon.

– Vi får bätttre koll på våra grejer när varje kärl kopplas till en fastighet och även till en hämtplats när det ska tömmas. Varje tömning registreras digitalt, säger Kjell Lundholm, affärsområdeschef på Pireva.

All information, exempelvis om ett sopkärl inte kunnat tömmas av något skäl, registreras och förs över till Pirevas kundtjänst.

– Det här är till gagn för våra kunder som via kundtjänst kan få svar på vad som hänt.

Allt i datorn

Det blir också enklare för chaufförerna som får körlistor och kartor direkt till datorn. Där kan de se var kärlen står och vilka som ska tömmas.

– En ny chaufför kan hitta utan upplärning. Det är bara att följa datorns uppgifter, säger Kjell Lundholm.

Är det här ett sätt att kunna börja ta betalt för hur mycket respektive fastighetsägares sopor väger?

– Nej, det finns inga sådana planer och det här systemet är inte utformat så att det också väger soporna.

Får inte flyttas

Pireva har börjat testa systemet och någon gång i höst ska centrala Piteå vara klart för skarpt läge. Därefter byggs systemet ut och inom cirka fyra år beräknas alla kärl i kommunen vara uppmärkta och alla fordon försedda med utrustning.

Det nya systemet innebär att sopkärlen inte får flyttas från en adress till en annan. Inte ens flyttas till ett annat soprum i ett bostadsområde med flerfamiljshus.

– Däremot skapar inte Grön Rutt, exempelvis om kärlet ställs på andra sidan gatan, några problem, säger Kjell Lundholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om