Soppa ersätter skrotade kostönskemål

Från och med årsskiftet införs ett tredje lunchalternativ på Piteås skolor. Utöver den vanliga kött- eller fiskrätten och det vegetariska alternativet, kommer en soppa serveras varje dag.

Ordförande. "Vi vill komma ifrån att kost fri från fläsk och blod kallas för specialkost, det ska inte behövas intyg för det", säger Marita Björkman, ordförande i teknik- och servicenämnden. (Arkivbild)

Ordförande. "Vi vill komma ifrån att kost fri från fläsk och blod kallas för specialkost, det ska inte behövas intyg för det", säger Marita Björkman, ordförande i teknik- och servicenämnden. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-09-08 18:00

Det är fastighets- och servicenämnden som fattat beslutet och bakgrunden är att det på senare tid blivit alltför problematiskt att administrera alla specialkoster.

– Jag tror vi är ganska först ut i landet med att ha ett politiskt beslut på det här, säger Maria Stoltz, kostchef på måltidsservice.

Enligt henne har Piteå kommun fram till nu haft ett generöst kostpolitiskt program, där man tillhandahållit specialkoster av etiska, religiösa, kulturella och medicinska skäl. Från och med årsskiftet kommer enbart specialkoster av medicinska skäl att medges.

– För att möta behovet av övriga specialkoster kommer vi då att införa ett tredje lunchalternativ på alla skolor i Piteå där det finns behov av det, säger Maria Stoltz.

Det tredje alternativet kommer att vara soppa och den kan innehålla kött, fisk eller kyckling beroende på hur menyn för dagen ser ut i övrigt.

– Det kommer alltid att finnas ett alternativ som är fritt från fläsk, säger Maria Stoltz.

Bakgrunden till förändringen är att det blivit allt svårare för dietköken att tillhandahålla kvalitetssäkra specialkoster till de elever som behöver det av medicinska skäl.

– De medicinska specialkosterna är otroligt viktiga och våra dietkök är för små för att kunna hantera alla önskemål vi får in, därför har vi valt att göra på det här sättet, säger Maria Stoltz.

På Strömbackaskolan har man redan haft soppa som ett tredje lunchalternativ i två år och enligt Maria Stoltz har det fallit väl ut.

– Vi har även kört det här på Solanderskolan och Christinaskolan hela förra terminen och fortsätter den här terminen, säger hon.

Efter årsskiftet väntar en införandefas där beslutet ska förankras hos elever, föräldrar och personalgrupper.

– Vi kommer också att göra en genomgång där vi tittar på vilka skolor som har behov av det här, säger Maria Stoltz.

Fastighets- och servicenämndens ordförande, Marita Björkman, tycker att beslutet ligger i tiden.

– Vår ambition är att menyerna ska präglas av den mångfald som finns i samhället i dag. Det här beslutet innebär att vi inte behöver bygga ut våra dietkök, säger hon.

Hon menar att kost fri från fläsk och blod inte ska behöva kallas specialkost.

– Nej, vi vill komma i från det. Tidigare krävdes det intyg från föräldrarna för att få den typen av kost, nu ska det inte göra det, säger Marita Björkman.

Beslutet har föregåtts av dialogmöten med elever, personal och föräldrar.

– Där har vi fått en känsla för att det här skulle kunna vara en bra väg att gå, säger Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!