Erbjudandet om medling, eller till att börja information om medling, lämnas av polisen till ungdomar mellan 15 och 18 (i vissa fall upp till 21) år som begått brott. Erbjudandet kan och bör göras så fort polisen får kännedom om det som hänt, det behöver alltså inte ha lett till åtal och dom.
Om den unge tackar ja, tar medlaren kontakt och berättar om hur medlingen går till. Därefter kontaktas brottsoffret med samma förfrågan och får samma information.
Konsekvenser
- Båda måste vara med på tåget så att säga, det går ju inte att tvinga någon, säger Sonya Thelin Nilsson, pensionerad lärare som anmälde sitt intresse för att bli medlare 2008. Intresset för människor, och då framför allt unga människor, ledde henne till det.
- Om båda parter vill, så kallar jag till ett möte där vi sitter ner och pratar om det som har hänt. Det är viktigt att den unge får veta konsekvenserna av det han eller hon gjort, att han får höra offret berätta om till exempel sin rädsla och får en chans att säga förlåt.
Anhöriga får vara med som stöd, men får inte vara aktiva och lägga sig i samtalet utan bara sitta med.
- Och då är det också viktigt med balans. Har en ung gärningsman en förälder med sig, bör offret få samma chans att ta med någon.
Hälsa?
Samtalet avslutas alltid med att man bestämmer hur man ska gå vidare, hur man ska förhålla sig till varandra.
- Piteå är ju en liten stad, så de lär stöta på varann igen. Då är det bra att ha bestämt om man ska hälsa på varann, prata och så vidare. Ofta kan man ju ha gemensamma vänner också, och hur gör man då?
Under 2010 har medling genomförts i nio fall och upplevts som positiva, men både socialtjänst och polis har uppfattningen att betydligt fler ärenden borde kunna leda till att medling genomförs, något som också är en målsättning.
Det gäller bara att få till rutinen att informera om möjligheten. Medling kan genomföras när det gäller de flesta brott, oftast handlar det om misshandel, skadegörelse och stöld.