Sömmerskan som blev Piteås modedrottning

MODEHUSET BLOMS. Hon startade en syatelje i blygsam skala i Piteå, vilken sedan utvecklades till ett av stadens mera välkända modeföretag. Dit toppmodeller kom till mannekänguppvisningarna för att visa upp det senaste i modebranschen. I dag finns inget som minner om Alvina Bloms livsverk. Verksamheten är nedlagd och de fastigheter företaget varit inrymda i har fått skatta åt förgängelsen.

Piteå2006-09-23 00:00
Allt har en början. Så även Bloms modeaffär. Alvina Blom föddes i Håkansön, Norrfjärden den 30 juli 1875. Flicknamnet var Ström. Hon flyttade som ung till Piteå för att starta syatelje. Träffade där sadelmakaren och sedermera rådmannen Gustaf Blom. De gifte sig och fick tre barn, Torsten, Karin och Inga.

Historiskt drev familjen Blom dammodeverksamhet i 58 år, innan rörelsen övergick i andra händer. Det kan kanske räknas som en kort period, men modeföretaget visade sig i olika sammanhang vara föregångare i Piteå. Inte minst genom de stora modevisningarna som ordnades på 1950-och 60-talen i Stadshotellet i Piteå, dit toppmodeller kom för att visa upp det senaste i modebranschen. Bloms var också något av föregångare genom att även ordna modevisningar utomhus, sommartid, efter Storgatcentrum.

Ledande i dammode

Den 15 oktober 1915 öppnade Alvina Blom sin affär i Piteå. Hon var då redan känd i vidsträckta kretsar för sin goda smak och skicklighet i klädsömnad. Väl förfaren i sömmerskeyrket och utrustad med god smak, säker stilkänsla, energi och goda talanger byggde hon sakta och säkert sin affär och erövrade ställningen som den klart ledande modeaffären i bygden. Därutöver hade hon att utöva en gärning som maka och mor.

När verksamheten började var adressen Storgatan 24. Den delen av Storgatan, från torget och ned till Badhusparken, var på den tiden ett verkligt affärscentrum. Ateljen utvecklades till Bloms modeaffär och fick sedan sällskap med Bloms möbler och omgavs därutöver av bland annat Gothnells möbler, Standard manufakturaffär, Skandiabiografen, Bergströms järnhandel Gustafssons manufaktur, Olofssons livsmedel, Cafe Centrum, Savoy och Rönnbergs kafe, Lindholms glas, Öhmans tvätt, Konfektboden, bosättningsaffär, skomakeri, mjölkaffär, Frälsningsarmen och Pingstkyrkan.

Men även företagandets villkor ändras. Alvina Blom, som satt vid rodret fram till sin död nyårsdagen 1939, såg till att bredda verksamheten och lade då, förutom syateljeverksamhet, även upp kläder till försäljning. I början av 1930-talet moderniserades affären. Då berättades att ett par moderna Åtvidabergsdiskar anskaffats för att exponera varor.

Verksamheten växte och blev ett modehus. Döttrarna Karin (1910-1993) och Inga (1915-2001), som efter skolgång började i affären, snabbt fick upp ett rejält tempo i verksamheten, vilken de sedan tog över i samband med moderns död. För fortsatta framgångar insåg de att en omfattande modernisering av verksamheten behövdes och som genomfördes 1941. Då bland annat affärsfasaden moderniserades och gav nya möjligheter till att exponera kläder. Dessa skyltfönster, på Storgatan 24, tjusade sedan besökarna fram till 1958. Det året flyttade Bloms mode till ny adress, Storgatan 41. Där slaktare Viktor Holmberg tidigare huserat med affärsverksamhet.

Byggnaderna rivna

Ägarna visade sig slitstarka, hade en känsla för vad som efterfrågades och fick en framgångsrikt försäljning fram till 1973. Systrarna Blom, Karin Persson och Inga Clausen, valde då att, efter att under många år fått dela med sig av sina rika modeerfarenheter till Piteborna, sälja företaget till ett företag i Umeå. Det brukar sägas om familjer som i generationer driver företag "en generation förvärvar, nästa ärver och en tredje fördärvar". Nu talar väl allt för att om någon i familjen velat fortsätta talesättet skulle ha blivit en präktig motsägelse. En lokal affärsman tog sedan, efter Umeåföretaget, över verksamheten. Därefter var det kooperationens tur att driva dammodeverksamhet genom Domus Attraction. Innan verksamheten i byggnaden slog igen portarna för gott hade där också hunnit vara kafe och krog. Nu har de byggnader där Bloms mode bedrivit sin verksamhet, Storgatan 24 och 41, fått skatta åt förgängelsen.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om