Snöslasket ligger som en ljusgrå matta långt nedanför. Det är tidig lördag eftermiddag. Uppe i värmen på restaurang Tage sitter en förväntansfull skara vid rader av välputsade vinglas. De har kommit för att delta i mat och vinprovning med restaurangens delägare, "food and beverage manager" och sommelier Petter Nyberg. 2010 gick han ut som kursetta från sommelierutbildningen vid Restaurangakademien i Stockholm. Bläcket hann inte torka på betyget innan han blev "headhuntad" till ett mycket speciellt uppdrag av en kurskompis. Var kurskompisen jobbade? På Djursholm. Vad uppdraget var? Kronprinsessan Viktorias bröllop.
– Titta först på vinet. Vilka nyanser har det? Är de gröna eller gula?, frågar han deltagarna och berättar att vinets nyanser avslöjar något om dess ålder.
Sedan doftas det. Ord som gröna äpplen, grön paprika, krusbär och passionsfrukt ackompanjeras av klirret från välputsade glas. Det är lätt att se var han har sitt hjärta, Petter Nyberg. För även om mat och dryck hänger samman som ler och långhalm så är vin hans största passion.
Han växte upp på Mörön, nära naturen och med odlande, matlagande och bärplockande föräldrar "pappa älskade att laga mat". I dag gör han kopplingen mellan sitt ursprung och sitt brinnande intresse för dofter och självklart också mat och dryck i stort. Han har blivit Norrbotten trogen. Nu bor han i Luleå och pendlar mellan Tages och restaurang CG där han är delägare och restaurangchef. Han ser ett stort och växande intresse för mat och dryck i Norrbotten.
– Många experimenterar hemma med matlagning. Många är nyfikna. Kombinationen mat och vinprovning är spännande eftersom man som deltagare märker att något händer i munnen när man kombinerar på olika sätt.
Ett nytt vin hälls upp i glasen. Tjära, mocka, häst, granatäpple, skog. Beskrivningen av dofterna blir till poesi. Så mycket som ryms i ett glas. Vid ett av borden sitter Sören Marklund med sina döttrar. Han har nyss fyllt 78 år och fått mat och vinprovningen av sina döttrar.
– En perfekt present. Jag hoppas på att bli bättre på att välja rätt vin till rätt mat, säger han.
Tillbaka till Drottningholm. Hur gick det? Tja, efter att ha öppnat, luktat, smakat och kontrollerat 500 vinflaskor på raken så skulle Petter öppna en champagneflaska. Det slutade med att han duschade champagne över en handvävd, persisk matta i mångmiljonklassen. Annars gick det bra.