Enda liv som nu finns på den igenvuxna vallen är ett talgoxpar som inrett sitt bo mellan timmerstockarna till en av de små stugorna och fullt sysselsatta med att mata sina ungar.
Började som fäbodstinta
Men det fanns en tid då det spirade av liv vid de gamla fäbodarna.För Gunvor Sandqvists del började det som 14-åring, då hon ensam skickades iväg från hemmet i Rosvik med tio kor för att sedan ha ansvaret för mjölkning under sommarmånaderna.
- Fjorton dagar före midsommar inleddes fäbodsäsongen och räckte till fjorton dagar före Mikaelihelgen. Under den tiden bodde jag i fäbodstugan, berättar Gunvor Sandqvist, och fortsätter:
- Det blev många somrar med korna i Rosviksbodarna. Fram till mitten av 1950-talet. Vår familj var den sista med fäbodliv innan verksamheten helt avvecklades, berättar Gunnar Sandqvist vidare.
Men fäbodvallen släppte hon och hennes familj aldrig. Även sedan hon började ett yrkesliv först i Luleå och sedan i Rosvik.
En dag kläcktes nämligen iden om att försöka göra något annorlunda på fäbodvallen, som passerades av tusentals turister varje sommar.
Lockande miljö
Gunvor Sandqvist och maken Gunnar, som avled 2005, satte upp en skylt med en kaffepanna vid riksvägen, vilken blev något av en symbol för fäboden. Skylten hamnade senare på taket till en av stugorna. Familjen Sandqvist ville försöka hålla fäbodarna vid liv genom att servera kaffe med hembakat bröd i den trivsamma miljön.Året var 1961 när verksamheten drog igång. Sedan blev det 22 års verksamhet, med något års uppehåll efter en brand. De sista åren, innan verksamheten upphörde, hade makarna Sandqvist assistans av döttrarna.
- Det var en rolig, men arbetsam tid, medger Gunvor Sandqvist när vi gör en nostalgisk rundvandring på fäbodvallen en vacker sommardag.
- Det fanns inte mycket av bekvämligheter. Vatten hämtade vi i en brunn en bit härifrån och färskvaror transporterades varje dag från Rosvik. Vattnet värmdes upp i en vattenvärmare. Disken sköttes ute i det fria. Elektricitet finns inte på platsen.
Aldrig snålt på kaffebordet
På fäbodvallen i Rosvik har familjen fått uppleva många fina somrar, även om det varit jäktigt och arbetsamt.- Jag kan inte säga annat än att här har jag haft mina ljuvligaste upplevelser. En gång kom det faktiskt 560 personer på samma gång till platsen i ett stort antal bussar. Att servera dem, ja, det var en prestation. Men det gick, konstaterar Gunvor Sandqvist.
Baket sköttes hemma i Rosvik och transporterades ut till fäbodvallen.
-Allt detta fick klaras vid sidan om det ordinarie förvärvsarbetet. Det var för det mesta bortåt femdubbla satser av varje sort som skulle förberedas. Det sitter faktiskt i än i dag när jag bakar. Det är svårt att anpassa sig till en mindre produktion, säger Gunvor Sandqvist, med ett skratt.
Det har aldrig varit snålt på kaffebordet vid Rosviks fäbodar. När Gunvor Sandqvist och hennes familj hade högproduktion kunde det bli upp till 21 sorters bröd som serverades till gästerna.
Det har snart gått 20 år sedan sommarkafeet upphörde, men fortfarande är det många turister som svänger av från E 4 för att stanna upp och titta på den idylliska miljön. En gång om året lever fortfarande fäbodvallen upp. Detta när kyrkan anordnar en sommargudstjänst på platsen.