I Piteå finns ett antal cykelstråk där bilister har väjningsplikt mot cyklisterna och ett missförstånd där skulle kunna ha fruktansvärda konsekvenser. 2014 kom nya cykelregler i Sverige och en cykelversion av ”herr Gårman” togs fram för att göra det enkelt att visa att cyklister har förkörsrätt. Men i Piteå har skyltningen inte gjorts om på något genomgående sätt.
– Den skylten kan användas, men med upphöjningar och målade hajtänder så har det samma betydelse. Vi har funderat på att börja med skyltningen men SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Transportstyrelsen sa åt oss att vänta med det, säger Kjell Norberg, trafikplanerare på Piteå kommun.
På en ”cykelpassage” har cyklar väjningsplikt mot bilar, vilket är det absolut vanligaste. Men i Piteå finns också ett antal ”cykelöverfarter”, där har bilar väjningsplikt mot cyklister. Sådana finns parallellt med Furunäsvägen som går genom Klubbgärdet, på Munksundsvägen, på Lövholmsvägen mellan Furunäsvägen och Munksundsvägen. De finns också på den nybyggda gång- och cykelvägen från Ankarskatan och parallellt med Olof Palmes gata som korsar Djupviksgatan och Noliagatan. Piteås senaste Gång- och cykelplan upprättades 2011 och trafikplanerarna håller just nu på med att ta fram en ny. De fick in över 250 förslag på förbättringar under medborgardialogen.
Även om inte skyltarna är uppe så fungerar än så länge systemet i Piteå och allvarliga olyckor på kommunens vägar är väldigt ovanliga.
– Det funkar rätt bra i Piteå faktiskt när man tänker på antalet olyckor. Det är minst två år sedan jag behövde åka ut på en olycka med en cyklist så jag tror att reglerna följs ganska bra, säger Christer Karlsson, polis.
– I allmänhet är det främst 70-vägar och uppåt där det sker fler olyckor. Sedan 2002 har vi inte haft en enda dödsolycka på kommunens vägar. Det är fantastiskt bra faktiskt, säger Kjell Norberg.
Kommunen har satsat hårt på upphöjningar vid övergångsställen och cykelöverfarter och därmed lyckats få ner bilarnas hastighet ordentligt de senaste tio åren.
– Vi har satsat på övergångsställen och i Piteå är 47 procent godkända som ”säkra” övergångsställen, vi placerar oss väldigt bra i landet, säger Kjell Norberg.
– Det är främst på landsbygden som det går för fort idag. Där upplever fortfarande många att det kan vara väldigt höga hastigheter, säger Frida Pettersson, trafikplanerare på Piteå kommun, som får medhåll av polisen Christer Karlsson.
– Bebyggelsen i stan är egentligen inget problem fartmässigt längre utan det är byarna. Det är därför man tvingats sätta upp fartkameror i Pålberget till exempel.
Det finns dock övergångar i centrala Piteå som är problematiska och som cyklister ofta cyklar rakt över. En som nämns är övergången över Timmerleden efter bron från Centrumområdet.
– Korsningen på Timmerleden är påtalad till Trafikverket, det är ett oerhört tryck där och det går från två till en fil precis före övergångsstället, så många är upp i 70 kilometer i timmen där för att hinna köra om. Det är inte tryggt och har orsakat en del incidenter. Tanken är att man ska gå av cykeln och leda den över, men det är många som inte gör det, säger Kjell Norberg.
– Bland det viktigaste för trafiksäkerheten är att varken gå eller cykla rakt ut, bromsa alltid ner eller stanna upp och se så att det är säkert först och gå med cykeln över, säger Frida Pettersson.
Även vid övergången över 373 från Hemlunda till Bergsviken upplevs som problematisk.
– Det kan vara svårt att ta sig över där. Det är 50 där men ofta går det alldeles för fort. Där skulle jag som polis vilja ha någon slags lösning, säger Christer Karlsson.
0911-645 00