Sommaren är snart här - håll ut!

Grekiska vindbladsdolmar.

Grekiska vindbladsdolmar.

Foto:

Piteå2008-04-04 00:16
e I dag är det precis nio veckor tills sommarlovet startar och även om tiden går snabbt, så är längtan efter sena kvällar och varma dagar stundtals olidlig. För att göra väntan aningen lättare får du idag tips på en maträtt som associerar med sommaren: Grekiska vindbladsdolmar. Passar lika bra att servera som huvudrätt tillsammans med en sallad och en klick tzatziki eller som en smårätt nu när det så här på vårkanten börjar vankas knytkalas. Dolmarna serveras kalla och är därför perfekta att äta ute i det härliga vårvädret.
Håll ut, snart är sommaren här, jag lovar!

Grekiska Vinbladsdolmar
20 stycken
1 pkt vinblad i saltlake
1,5 dl risottoris
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 vegetabilisk buljongtärning
½ msk mynta
1,5 msk torkad dill
1 citron
olja
salt

Gör så här:
Koka vattnet tillsammans med buljongtärningen så att den upplöses. Fräs den gula löken på medelvärme utan att den tar färg. Pressa ner vitlöksklyftorna. Sätt ner riset i pannan och rör om. Tillsätt sedan buljongen, ungefär en soppslev i taget och rör tills vattnet kokat in . Tillsätt då nästa och fortsätt på samma sätt till all buljong är inkokad, det ska ta ungefär 10-15 minuter. Sätt ner myntan, dillen, en tsk citronsaft och lite salt.
Skölj vinbladen och lägg sedan ner dem med den glansiga sidan neråt. Ta en matsked risblanding på varje blad. Vik in övre fliken på bladet, vik sedan sidoflikarna och avsluta med att rulla ihop så att den sista fliken hamnar under vindolmen. Den färdigvikta vinbladsdolmen ska likna en vårrulle. Sätt ner dolmarna i en stor kastrull, lägg dem tätt. Sätt ner lite olja, salt, saften av en halv citron och 5 dl vatten. Koka på lågvärme med lock i cirka 20 min. Låt dem bli svala, helst kalla.
Smaklig måltid!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om