Sommaren är snart här - håll ut!
Grekiska vindbladsdolmar.
Foto:
Håll ut, snart är sommaren här, jag lovar!
Grekiska Vinbladsdolmar
20 stycken
1 pkt vinblad i saltlake
1,5 dl risottoris
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 vegetabilisk buljongtärning
½ msk mynta
1,5 msk torkad dill
1 citron
olja
salt
Gör så här:
Koka vattnet tillsammans med buljongtärningen så att den upplöses. Fräs den gula löken på medelvärme utan att den tar färg. Pressa ner vitlöksklyftorna. Sätt ner riset i pannan och rör om. Tillsätt sedan buljongen, ungefär en soppslev i taget och rör tills vattnet kokat in . Tillsätt då nästa och fortsätt på samma sätt till all buljong är inkokad, det ska ta ungefär 10-15 minuter. Sätt ner myntan, dillen, en tsk citronsaft och lite salt.
Skölj vinbladen och lägg sedan ner dem med den glansiga sidan neråt. Ta en matsked risblanding på varje blad. Vik in övre fliken på bladet, vik sedan sidoflikarna och avsluta med att rulla ihop så att den sista fliken hamnar under vindolmen. Den färdigvikta vinbladsdolmen ska likna en vårrulle. Sätt ner dolmarna i en stor kastrull, lägg dem tätt. Sätt ner lite olja, salt, saften av en halv citron och 5 dl vatten. Koka på lågvärme med lock i cirka 20 min. Låt dem bli svala, helst kalla.
Smaklig måltid!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!