Solvågen är ett forskningsprojekt och en energiproducent utförd i kreativ design. Solcellsparken Utanför acusticum på universitetsområdet slingrar sig runt på en ramp som får plats med 117 dubbelsidiga solcellspaneler.
Panelerna är monterade på solstolsliknande ställningar och är vinklade och vridna åt olika håll. Forskningen går ut på att undersöka hur solpanelers inställning och vinklar i olika väderstreck påverkar elproduktionen i kallt klimat. Ett inslag i projektet är en jämförelse mellan de 117 solpanelerna. Produktionen mäts individuellt och då kan man utvärdera vilken som varit mest effektiv. Piteenergi är huvudman för Solvåg.
– Vi visar nu att vi befäster vår ställning genom att driva på utvecklingen på solsidan här uppe i norr, säger Daniel Fåhraeus, vd för Piteenergi.
Piteenergi samarbetar med Piteå Science Park och Luleå tekniska universitet där ett designteam utformat solpanelsparken. Norska forskningsinstitutet Norut står för den tekniska utformningen.
Totalt räknar man med att Solvåg kommer att producera cirka 45 000 kilowattimmar per år. Det motsvarar ett årsbehov för cirka fem villor. Anläggningen kostar cirka 1,7 miljoner kronor. Panelerna är tillverkade i Nordamerika, annars är det mycket närproducerat. Stolkonstruktionen kommer från Uteträ i Arvidsjaur. Stenvalls trä i Piteå har levererat trä till bygget.