Solsken över Sunpine

Talldieselfabriken Sunpine redovisar en stabil produktion. 2016 blev ett rekordår vad gäller lönsamhet.

PRODUKTER. Sunpine utvinner i huvudsak talldiesel men producerar också bioolja.

PRODUKTER. Sunpine utvinner i huvudsak talldiesel men producerar också bioolja.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2017-04-02 11:00

– Vi är nöjda och jag är stolt över vår personal som bidragit till att skapa sådan stabilitet i företaget, säger Magnus Edin, vd för Sunpine.

Han pekar på att början av 2016 blev tekniskt lite stökigt, men sedan november har verksamheten gått klockrent med ökad omsättning och ökat resultat som positiva effekter.

Under 2015 omsatte talldieselfabriken 913 miljoner kronor med 68 miljoner kronor i positivt resultat. Förra året ökade omsättningen till 950 miljoner kronor med 91 miljoner kronor i positivt resultat.

Utvecklingen gör att Sunpine beräknar att öka antalet anställda från 45 till 50. Det ekonomiska läget kan ses mot bakgrund av att 2014 omsatte bolaget 1,1 miljarder men redovisade ett svagt resultat med 7,3 miljoner kronor.

– Det hade till stor del att göra med det drastiska prisraset på råolja som skedde hösten 2014. Vi kan hantera olika nivåer på oljepriset, men inte när priset stadigt sjunker så mycket under sex–sju månader i följd, säger Magnus Edin.

Nu ökar både omsättning och lönsamhet. I år beräknar vd:n att bolaget återigen ska passera en miljard i omsättning.

Magnus Edin pekar på fler bidragande faktorer till det:

– Produktionen är stabil. Just nu ligger vi på 102 000 kubikmeter talldiesel på årsbasis och tillverkningen av harts beräknas bli 24 000 ton. Vi gör mindre harts i år eftersom Lawter köper in mindre. De säljer harts till tillverkare av trycksvärta och vi vet ju hur det går för tidningspapperet. Lawter kan inte ta mer marknad. I det läget kör vi mer tillverkning av talldiesel, säger han.

Sunpine har två huvudkunder, Preem som köper talldieseln och Lawter, som också är delägare i Sunpine, som köper hartsen.

Ett ganska riskfyllt läge med så få köpare?

– Jo. Det är en utsatt position. Därför kommer vi att leta fler kunder för hartsen. Vi ska sälja den på marknadens villkor till andra än Lawter, säger Magnus Edin.

Annars känner han sig trygg med enbart Preem.

– Därför att vi nyligen skrivit ett långsiktigt avtal med dem om fortsatta leveranser. De vill köpa mer eftersom det även i fortsättningen kommer att finnas behov av grön diesel, säger vd:n.

Han berättar att Sunpine tillsammans med Preem och Sveaskog bestämt sig för att sätta stopp för det HVO-bränsle som innehåller palmolja och PFAD. PFAD står för Palm Fatty Acid Distillate och är en biprodukt från palmoljeproduktion. Palmoljan säljs bland annat av finska Neste.

– Vi arbetar för att det inte ska tillåtas. Användningen av palmolja gör att regnskogar skövlas och att klimatbelastningen ökar. Vi vill prata för vår produkt som visar stor total klimatnytta. Talldieseln reducerar utsläpp av växthusgaser med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel, säger Edin.

Hur ser Sunpine ut om fem år?

– Vi har ökat produktionen av talldiesel till 150 000 kubikmeter. Vi gör 50 000 kubikmeter bioolja och vi har även lyckats utvinna steroler, säger Edin.

Han ser ett orosmoln framför sig och det är frågan om hur det blir med beskattningen på det förnybara bränsle Sunpine tillverkar.

– I dag är det skattebefriat. Det kommer ett förslag under våren men vi vet inte vad det innehåller. Det vi vet är att det kommer någon slags kvotplikt där Preem tvingas se till att det blir minskade utsläpp från bränslet. I det läget blir mer inblandning av vår talldiesel intressant och där blir beskattningen intressant, säger Sunpines vd.

Företagsfakta

Sunpine AB

Ägare: Sveaskog, Södra skogsägarna, Preem, KIRAM och Lawter.

Anställda: 45.

Omsättning 2015: 913,7 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto 2015: 68,1 miljoner kronor.

Vinstmarginal: 7,66 procent.

Kassalikviditet: 49,97 procent.

Soliditet: 60,89 procent.

Skulder och eget kapital: 611,3 miljoner kronor.

Källa: allabolag.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!