Det soliga vädret bjöd in till ett idylliskt nationaldagsfirande i Badhusparken och många tog plats på gräsmattan för att fika, leka och lyssna på musik från scenen. Bland de samlade fanns systrarna Cornelia och Felicia Holmström, som besökte parken tillsammans med mamma Elin Holmström.
– Vi har picknick och myser i solen. Snart blir det att lyssna på live-musik.
Systrarna Cornelia och Felicia Holmström hade picknick tillsammans med mamma Elin. "Vi ska lyssna på live-musik och njuta i solen".
Foto: Simon Olofsson
Martin Lundberg hade flaggor för två. "Jag firar dagen och kollar hur det går här", säger han.
Foto: Simon Olofsson
Syskonen Texas Alice Genberg fanns på plats tillsammans med mamma Emmelie och pappa Tommy. "Vi leker och får ballonger", säger Alice.
Foto: Simon Olofsson
Treårige Valter Karlsson har fått sig en flagga. Här lyssnar han på Sigge och Sofia tillsammans med mamma Malin.
Foto: Simon Olofsson
På scenen bjöds det på både tal och musik och firandet inleddes som brukligt med nationalsången, i år framförd av Catrin Sjögren. Kommunalrådet Patric Lundström var årets hederstalare.
– Det känns kul att få tala i dag, speciellt som det är tre år sedan vi kunde fira nationaldagen tillsammans här i parken. Det är roligt att så många kommit hit, säger han.
Hederstalare för dagen var Patric Lundström.
Foto: Simon Olofsson
Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Askenryd delade ut pris till Blåsmark, som är vald till Årets by. Tore Häggbom från Blåsmarks hembygdsförening fanns på plats för att ta emot priset och hålla tal.
Foto: Simon Olofsson
Catrin Sjögren sjöng nationalsången på scen.
Foto: Simon Olofsson
Bredvid scenen presenterade Strömbackaskolans samhällselever ett projekt för mänskliga rättigheter, där elever i svensk språkintroduktion beskrivit sina resvägar för att söka asyl i Sverige.
– Det är ett projekt för mänskliga rättigheter som görs tillsammans med andra skolor i Sverige. Vi finns här för att berätta om projektet, säger Anna-Maria Nårsa, andraårselev på Strömbackaskolans samhällsprogram.
I kuben bredvid scenen berättar läraren Eva Nordmark och Strömbackaeleverna Anna-Maria Nårsa och Lova Nordkvist för besökarna om projektet "Vägar till asyl". Sjuårige Karl Nordmark passade på att kolla in kartorna.
Foto: Simon Olofsson
På plats i parken fanns också områdespolisen Emma Svensson och hennes kollegor som bjöd på godis och berättade om polisyrket. Dagen i ära tjänstgjorde de också som tatuerare, dock i form av låtsastatueringar för barn. Emma Svenssons egen son, Jake Thurén, passade på att få sig en polistatuering.
– Jag brukar inte få tatueringar hemma, så det här är kul, säger han.
Områdespolisen Emma Svensson fanns på plats med sina kollegor för att bjuda på godis och prata om vad polisen gör. Dagen i ära agerade man också tatuerare, om än med låtsastatueringar. Emma Svenssons son Jake Thurén fick sig en gnuggis med polisens heraldiska vapen.
Foto: Simon Olofsson
Ett upplåsbart lekland fanns på plats för barnen.
Foto: Simon Olofsson
Efter två års coronauppehåll var det åter dags för Piteåborna att fira nationaldagen i Badhusparken. Solen sken, flaggorna ven och ballonger i svenska färger delades ut till både stora och små.
Foto: Simon Olofsson
Sigge och Sofia Löf lockade barnen till sång och dans.
Foto: Simon Olofsson