Det är bara 2007 med 23 bär per kvadratmeter som slår årets bärtäthet på 17 bär per kvadratmeter, visar den årliga bärprognosen från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Prognosen som utgår från perioden 2003–2012 pekar på 35–40 procent fler blåbär i år än genomsnittet i Norrland och Svealand.
Göran Kempe, försöksledare vid Riksskogstaxeringen i Umeå, bekräftar siffrorna och informationen om att det redan finns mogna blåbär på sina håll.
– Det ser mycket lovande ut för speciellt norra Norrland, så det är bara att ge sig ut och plocka.
Försöksledaren och analytikern förklarar hur prognosen går till.
– 15 inventeringslag runtom i landet räknar blommor, antal kart och mogna bär under bärsäsongen som sedan förs in i statistik.
Inte hela landet
De goda prognoserna gäller dock inte för hela landet. I västra och södra delarna av Götaland skadades blåbärsriset av kyla tidigare under året och bärtätheten väntas där bli mindre än normalt.
– Det är väldigt stor variation i landet på förekomsten av bär i år. På många platser i Götaland var det kallt och frostigt i april och blåbärsriset utsattes för kyla utan något skyddande snötäcke. Riset blev brunt i topparna och har då inte producerat blommor, säger Göran Kempe.
Att prognoserna endast görs på blåbär och lingon beror på att det finns en riklig förekomst av bären och att det finns ett stort intresse från bärplockare om dessa. Hjortron är mer ovanliga.
Hjortronsäsongen igång
– Hjortron har en mer begränsad yta som de växer på, så det är svårt att få in tillräckligt mycket data för att kunna skaffa sig någon kunskap där.
Men någon som hittat rikligt med hjortron är Johan Olsson från Svensbyn. På en myr i närheten av barndomshemmet har han hittat 15 kilo hjortron under de tre dagar som han har varit ute och plockat.
Balans
– Farfar visade mig den här platsen när jag var liten. Jag har åkt runt till några andra myrar men har inte hittat något där. Det behöver vara en balans mellan blött och torrt för att de ska trivas.
Han jobbar som förskollärare under sommaren och säljer de hjortron han plockar som ett extraknäck. Han har inte plockat hjortron för försäljning tidigare, men berättar att det är ett trevligt sätt att få en extrainkomst.
– Det är lugnande att vara ute i naturen och bäst är det om man har sällskap med sig så man kan prata under tiden. Hemma tycker de bättre om blåbär, så om några veckor när hjortronsäsongen är över så börjar jag väl plocka blåbär istället, men då blir det bara för husbehov.