Solfesten - Piteås nya kulturfestival
Dans, körsång, utställningar, demokratiforum och workshops. I mitten av mars planeras nya kulturfestivalen Solfesten i Piteå.- Inspirationen kommer från Rallarfesten i Kiruna, säger Thomas Olofsson, Lappland Kulturbyrå.
I mitten av mars, när solen (förhoppningsvis) skiner som vackrast över gnistrande snö, är det dags för en ny kulturfestival i Piteå. Solfesten, som festivalen döpts till, äger rum samtidigt som Vinter i Piteå, VIP. (Arkivbild)
Foto: Gunnar Westergren
Inspirationen kommer från Kirunas "Rallarfesten" som arrangerats sedan 90-talet av bland andra Olofsson:
- Jag flyttade ner till Piteå från Kiruna för två år sedan och kände direkt att här fanns också mycket kultur, musik och så även "Piteanda"- ett starkt engagemang som gör det lätt att jobba med detta, säger Thomas Olofsson, Lappland Kulturbyrå som tagit initiativ till Solfesten.
Studieförbund
Den nya kulturfestivalen ska arrangeras i samverkan med studieförbund, Piteå kommun, föreningar, organisationer och näringsliv, både på regional och nationell nivå. Inom olika områden som exempelvis dans och körsång har mindre intressegrupper bildats som var och en ska ansvara för sin "dag" eller sitt område:
- Tanken är att det är människorna själva som ska göra festivalen, jag ska bara vara med och samordna den, säger Thomas Olofsson.
Festivalen kommer främst att hålla till på Nolia-området, men också på Acusticum.
Demokratiforum
Det blir utställningar inom foto, hantverk och konst. Bland annat en utställning om Piteandan. Konserter, teaterföreställningar, körsång, rock- och ungdomsmusik, seminarier, föreläsningar och kurser/workshops.
En av dagarna har temat Mångkulturella Piteå och på internationella kvinnodagen den åttonde mars, viks dagen naturligtvis för kvinnorna.
Två parallella demokratiforum anordnas också. Ett för de traditionella folkrörelserna, föreningarna och organisationerna och ett som riktar sig till ungdomar och deras nya mötesplatser och arenor.
Målet är att skapa möten mellan det gamla och det nya, att få folk mer engagerade i olika val som berör riksdagen och EU.
- Det är många olika delar att jobba med och det känns väldigt spännande att se hur allt ska bli, säger Olofsson.
Han menar att festivalen inte är slut bara för att lamporna släcks i taket den sista dagen utan att den sätter igång processer, både inom oss själva, men också inom föreningslivet och i samhället.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!