Solfesten ingen publikframgång

Solfesten i Piteå hade bland annat "delaktighet" som nyckelord, men publikt har det veckolånga arrangemanget varit ett fiasko. Arrangören Thomas Olofsson hoppas dock på en fortsättning.

Thomas Olofsson, arrangör för Solfesten i Piteå hoppas på en fortsättning, trots publikfiasko.

Thomas Olofsson, arrangör för Solfesten i Piteå hoppas på en fortsättning, trots publikfiasko.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-03-16 06:00
Med Solfesten vill Olofsson skapa "kreativa mötesplatser som stärker, utvecklar och tar tillvara erfarenhet och kunskap mellan traditionella mötesplatser och nya arenor. Genom att skapa kluster, allianser och arbetsgrupper inom olika intresseområden skapas aktiviteter, arrangemang, mötesplatser där många människor kan mötas utifrån sina egna intressen och sin lust".
Det låter onekligen bra, men i verkligheten uteblev de många människorna. Om än man givetvis inte ska underskatta att ett 20-tal personer en skön vårlördag väljer att sitta på Nolia city konferens och diskutera under temat "Nya former och modeller för demokrati och folkrörelsearbete".
Demokratiforum
- Det är oerhört glädjande och viktigt. Demokratiforumet är värt att jobba vidare med, säger Thomas Olofsson.
Publikt har Solfesten inte fått något genomslag?
- Nej, vi har gått på några minor. Särskilt ungdomarna har uteblivit. Fredagkvällens arrangemang blev tyvärr ett misslyckande. Annat har gått bättre. Jag tycker att torsdagens dansuppvisning var fantastisk.
Lära av misstagen
Vad är det som har brustit?
- Kanske har det varit för kort startsträcka och för dålig marknadsföring. Vi får lära av misstagen och hitta former för vad som är gångbart. Tanken är att Solfesten ska bli återkommande, men då behöver jag stöd och givetvis publik, säger Thomas Olofsson.
Under lördagen anordnade Sametinget en heldag om samer och rennäring, men trots flera intressanta föreläsningar och en debatt (se separat artikel) så var publiken fåtalig. Vi som var där kunde dock lyssna på Anna Westmans föreläsning om solens roll i den samiska mytologin och Kjell-Åke Aronssons arkeologiska studier av rennäringen. Som exempel kan nämnas att det existerade renvallar i Östra Kikkejaure redan för 1 500 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om