Videon är inte längre tillgänglig
PT berättade för en tid sedan om det projekt som Pite energi tillsammans med Piteå näringsfastigheter och det norska forskningsinstitutet Norut inlett.
Det handlar om en fast solcellspark som anläggs på taket till byggnader vid Acusticum.
På måndagen inleddes arbetet med att lägga ut solpanelerna, ett arbete som beräknas stå klart om några veckor. Sen är det dags att köra igång projektet som i full drift beräknas generera uppemot 250 000 kilowattimmar per år.
– Ja, eller motsvarande årsproduktionen för tio normalvillor, säger Patric Jonsson, projektledare vid det kommunala energibolaget.
Att Piteå energi ger sig in i den här typen av projekt faller sig naturlig enligt bolagets vd, Daniel Fåhreus.
– Det står tydlig i ägardirektiven att vi ska avsätta 0,5 procent av vår omsättning i projekt av den här kalibern, säger han.
Fåhreus är också spänd på hur just den här anläggningen kan komma att fungera.
– Vi har ju en rörlig sedan tidigare nere på vår företagsfastighet. Den har i två år visat sig vara den mest effektiva i Sverige de senaste två åren. Här bygger vi nu en fast anläggning, säger vd:n.
Han konstaterar vidare att det även handlar om att visa att det är möjligt med effektiv produktion av solenergi även på nordliga breddgrader.
Jämföra parkerna
Som aktiv samarbetspartner i projektet finns företaget Norut. Det bedriver forskning om förutsättningar för elproduktion i nordligt klimat och var engagerade redan då Pite energi uppförde sin första solcellspark 2011. Den är av rörlig modell.
Tanken är nu att kunna jämföra de två olika parkerna för att se vad som fungerar bäst efter förutsättningarna på de här breddgraderna.
– Det blir spännande, säger Öystein Kleven som har dubbla roller i projektet. Dels som en av projektledarna, men han bedriver även forskning inom området solenergi.
Förutom miljonsatsningen från Pite energi och Piteå näringsfastigheter, som bidrar med en mindre summa, har även Energimyndigheten beviljat ett utvecklingsbidrag på 35 procent av investeringskostnaden.
Daniel Fåhreus tror att satsningen på solenergi i Piteå bara har sett sin början.
– Det är jag övertygad om. Det här är framtiden, säger han.