Solenergi ger drivkraft

Solenergin är underskattad i Norrbotten samtidigt som den fyller sin funktion för att minska beroendet av kärnkraft. Det säger föredragshållaren och författaren Lars Andrén.

"Det är gynnsamt att investera i solpaneler, det ger bra avkastning", säger Lars Andrén.

"Det är gynnsamt att investera i solpaneler, det ger bra avkastning", säger Lars Andrén.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-05-15 11:19

På tisdagen arrangerade Pite energi ett seminarium som handlade om solel och elbilsladdare.

När det gäller det senare varnar Elsäkerhetsverket för att använda de laddningskit som följer med när man köper hybridbilen eller elbilen.

– Det har hänt att det inträffat bränder med vanliga laddare. Därför ska man investera i en laddningsbox, säger Sara Jonsson, säljare vid Pite energi.

– Det finns både enfas- och trefasladdare. Utvecklingen är att det blir alltmer vanligt med trefas, säger försäljningschef Martin Karlsson.

Sara Jonsson och Martin Karlsson var värdar för det möte som hade besök av föreläsaren och författaren Lars Andrén från Falkenberg på tisdagen. Han driver företaget Drivkraft och har skrivit flera böcker på temat solkraft och energieffektivt byggande som han menar är viktiga delar av det som kan bidra till att kärnkraften avvecklas.

Han tog bilden av en pyramid där kärnkraften utgör toppen.

– Kärnkraften behövs för att klara av effektttopparna i elkonsumtionen. Du kan aldrig kapa topparna med sol eller vind. Därför måste du hitta ett system som balanserar elproduktionen och kom ihåg att vi exporterar motsvarande 30 procent av kärnkraftsproducerade elen, sade Andrén

Han tog upp Pite energi som ett föredöme vad gäller att lansera solenergi på marknaden.

– Det är inte många kommunala energibolag som gör det.

Pite energi började sälja solceller 2015 och sedan dess har bolaget sålt paneler som hittills producerat en miljon kilowattimmar.

Författaren tog upp att satsa på solenergi är att spara pengar och blir det överskott i produktionen går det att tjäna pengar särskilt om elpriset går upp. Och det kommer det att göra, tror Lars Andrén.

– Fördelen är att ingen kan göra ägaranspråk på en solstråle. Avkastningen på solel är gynnsam just nu. Det går fortfarande att få bidrag till solenergiinvesteringar. Med dagens låga prisnivåer och nuvarande bidrag är investeringen lönsam från första driftstimmen, säger Lars Andrén.

Han tog också upp att solfångare som producerar värme har glömts bort. En sådan producerar fyra gånger så mycket energi som en konventionell solpanel

Han tog upp fördelen med att köra elbil.

– I dag ligger bensinkostnaden på nära 17 kronor. En elbil kostar två kronor milen..

Tekniken kring nya energisystem utvecklas hela tiden, men Lars Andrén är inte orolig över att klåfingriga politiker ska slå ned på den förnybara energin.

– I dag bidrar solelen enbart med 0,2 proent av vår totala elanvändning. Att beskatta den lilla elmängden vore att begå politiskt självmord, men på sikt får vi nog se någon form av beskattning på mikroproducerad el.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om