Solanderleden väckte Marias intresse för vandring

Det var när Solanderledens markeringar kom upp nära Maria Johanssons stuga i Brännträsk som intresset för vandring väcktes.

Maria Johanssons intresse för vandring som lågintensiv motionsform, väcktes när Solanderledens markeringar dök upp i närheten av hennes stuga.

Maria Johanssons intresse för vandring som lågintensiv motionsform, väcktes när Solanderledens markeringar dök upp i närheten av hennes stuga.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-04-22 07:00

Solanderleden är en vandringsled i Norrbottens kustland. Sju olikfärgade sträckor som sammanlagt blir 22 mils vandring – från Kallax i norr till Jävre i söder – fylld av natur- och kulturupplevelser, aktiviteter och besöksmål.

undefined
Högberget Jävre.

Maria Johansson från Öjebyn har alltid gillat att vara ute och röra på sig men inte inriktat sig specifikt på vandring. Men när hon såg att ledmarkeringar kom upp längs vägen vid stugan i Brännträsk väcktes intresset.

– Vi var några från jobbet som gick en studiecirkel med Elin Johansson där hon guidade och berättade om de olika sträckorna. Sedan har jag gått etapper själv eller med delar av familjen. Allt från sju–åtta kilometer till en och en halv mil. Med paus och fika förstås, det är ju halva nöjet, säger hon.

undefined
"Det finns bra Facebookgrupper för den som vill börja vandra, exempelvis Solanderleden berättar", säger Maria Johansson. Bilden visar en sträcka vid Pålberget.

Under de få åren Solanderleden funnits har hon hunnit beta av Orange sträcka som har sin början i Sikfors och avslutas i Bjursträsk. Den går kors och tvärs genom Alterdalen. Hon har även vandrat Blå sträcka från Böle upp mot Sikfors, men även gjort andra etapper efter olika delsträckor.

– Det jag gillar med vandring är att det är en enkel och lättillgänglig form av lågintensiv motion. Det som är bra med Solanderleden är att man inte behöver resa långt för att komma till en vandringsled. Inte behöver man dyra prylar heller, vandring är friluftsliv på ett enkelt sätt.

Enligt Maria Johansson räcker det med sköna skor och bekväma kläder.

– Man stannar ju och tar paus också och då vill man äta en god matsäck, det är också en fördel att ha med sin mobil om det skulle hända något.

undefined
"Jag går allt från sju–åtta kilometer till en och en halv mil. Med paus och fika förstås, det är ju halva nöjet", säger Maria Johansson.

Hon beskriver sig själv som en glad amatör som uppskattar det enkla.

– Man kommer ut och rör sig, får vara ute i naturen och se intressanta platser. 

undefined
En av de etapper som Maria Johansson avverkat är i närheten av Abborrtjärn där det finns en fin grillplats.

Kan du tipsa om fina sträckor?

– En jättefin vandring är Orange sträcka från Lillbrännträsk till Abborrtjärn, tur och retur blir det sex kilometer. Då passerar man delvis genom Lustgårdens naturreservat där det är väldigt fin natur med berg, skog, tjärnar och en rik flora. En annan fin runda är Grön sträcka från Djuptjärn i Svensbyn sedan passera Vitsjön och upp på Rörmyrberget. En sträcka som är lätt att gå är Åkerbärsröd sträcka från Ica i Antnäs längs fäbodarna, det blir en rund slinga.

Hur ser sommarens planer ut?

– Då tänker jag ta fler etapper av Åkerbärsröd sträcka i Luleå och Röd sträcka kring Jävre och Blåsmark, där har jag inte gått så mycket, säger Maria Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!