Solanderleden ger entreprenörer nya idéer

De första sex milen av Solanderleden står snart färdiga för invigning. Projektet som startade 2010 handlar om att utveckla landsbygden med hjälp av vandringsturism. Med i projektet är både lokala företag och föreningar.

Målet är att leden år 2020 ska vara 16 mil lång och gå genom ett 20-tal byar i Piteå och Luleå kommun.

Målet är att leden år 2020 ska vara 16 mil lång och gå genom ett 20-tal byar i Piteå och Luleå kommun.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-08-21 11:54

Det är organisationen Destination Piteå som står bakom Solanderleden och Piteåentreprenören Britt-Louise Nyman arbetar som projektledare. Fram till nu har arbetet med att teckna nyttjanderättsavtal med markägare och att i ordningställa leden pågått.

– Vi har lagt ut spångar, byggt broar och trappsteg, satt upp hamparep och ställt i ordning rastplatser. Nästa steg är att fortsätta med produktutvecklingen kopplad till leden, säger Britt-Louise Nyman och fortsätter.

– Vandring är tillsammans med cykling, paddling och ridning den mest efterfrågade aktiviteten inom naturturism idag. När leden är färdig kommer det att finnas möjlighet till alla de aktiviteterna längs med den, säger Britt-Louise Nyman.

Konceptet kallas för organisk ledutveckling och det går ut på att alla företag i anslutning till leden ges möjlighet att utveckla unika produkter knutna till vandringsturism.

Öppnar möjligheter

Fårbonden Josefin Lundberg driver företaget Eufåria. Hon ser möjligheter till att utveckla sin verksamhet tack vare Solanderleden.

– Jag tycker projektet är jättespännande. Leden är ett sätt att visa upp vår natur och landsbygd, säger hon.

Josefin Lundberg hoppas också att leden ska locka fler besökare till hennes gårdsbutik.

– Det är inte så lätt att försörja sig som fårbonde. Leden ger en möjlighet att utveckla ytterligare ett ben i verksamheten att stå på, säger Josefin Lundberg.

Till nästa sommar har hon planerat att inreda en övernattningsstuga i den nuvarande bagarstugan.

– Det är den äldsta byggnaden här på gården. Jag tänkte även ordna ett utedass som gästerna ska kunna nyttja, säger Josefin Lundberg.

Hon menar också att vandringsleden inte bara behöver locka långväga besökare, utan också är en möjlighet för dem som bor nära att ta sig ut i naturen och njuta av landsbygden.

Leden styr

Enligt projektledaren Britt-Louise Nyman är syftet med leden också att uppmuntra landsbygdens entreprenörer till att hitta samarbetsmöjligheter. Till exempel ska Josefin Lundbergs gäster kunna köpa frukostpaket från Lottas Catering, som ligger ett par kilometer bort.

Cateringföretagaren Lotta Carlsson tycker även hon att projektet är spännande. Hon ser stora möjligheter till att utveckla produkter utformade för vandrarna, men hon tänker att leden måste få styra.

– Det känns som att allt är möjligt. Jag kanske kan utveckla min pralintillverkning utöver att sälja fika och smörgåspaket. Men först måste man analysera vilken efterfrågan som finns. Jag tänker att min roll är att se vad jag kan göra för att göra vandringleden än mer attraktiv, säger Lotta Carlsson.

Redan i sommar har hon sett många vandrare och cyklister med stora ryggsäckar.

– Det är många som promenerar förbi här, men det är inte så lätt att veta vilka som är turister och vilka som bara är ute och går, säger Lotta Carlsson och skrattar lite.

Britt-Louise Nyman menar att Solanderleden bidrar till idé- och processutveckling hos de lokala entreprenörerna.

– Det här är en kommersiell led. Syftet med den är att främja och utveckla Piteås besöksnäring genom den här satsningen på vandringsturism, säger hon.

Om Solanderleden

Jävre i Piteås södra kust samt Ersnäs är ledens första respektive sista start- och slutpunkt beroende på åt vilket håll man går.

Källa: slu.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!