Sol, vind och biogas, men ingen Norrbotniabana
Inte ett ord om Norrbotniabanan i budgeten, men väl sänkta inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Ekonomin ska stimuleras nu när Sverige går in i en lågkonjunktur med förväntad stigande arbetslöshet och minskad tillväxt.
Maud Olofsson har en energisk framtoning och när hon slår sig ner för budgetpresentationen är det full fart som gäller. Under temat "Fler i arbete - tryggad välfärd" rabblar Olofsson upp huvuddragen i budgetpropositionen för 2009. Sänkt inkomstskatt (200-250 kronor per månad), sänkt arbetsgivaravgift (en procentenhet, mer om man anställer unga människor), sänkt a-kasseavgift (50 kronor) och höjda pensioner (minst 68 kronor! i månaden) för att nämna något.
Ingen Norrbotniabana
Olofsson är duktig på att prata, men tiden är dessvärre knapp och frågestunden närmast obefintlig. I de åtta miljarder som satsas på infrastruktur finns inga slantar till en Norrbotniabana. Att Haparandabanan rustas är redan känt. Men näringsministern säger sig vara för Norrbotniabanan.
- Vi vill ha den, men vi få väl se i den kommande planperioden. Det är Banverket och Vägverket som har till uppgift att se över behoven i hela landet.
Botniabanan (upp till Umeå) är snart klar och Haparandabanan rustas, är det inte vettigt att knyta samman detta med Norrbotniabanan?
- Ja, det är det, men det viktiga är att det ska vara enkelt att transportera och att det går att kroka ihop olika transportsätt.
Dåliga skolan
Att den svenska skolan är dålig har utbildningsminister Jan Björklund trummat in som ett mantra under lång tid. Av den anledningen kunde man förvänta sig rejäla satsningar på skolan?
- Ja, men vi satsar på fortbildning av förskolelärare och lärare. Vi satsar på naturämnena, matte och teknik. Och vi satsar på yrkesutbildningar.
Tycker du också att skolan är dålig?
- Nja, men det är ett problem att gymnasieskolans individuella program är snudd på störst, säger Maud Olofsson.
Rustad regering
A-kasseavgiften sänks med 50 kronor, räcker det för att locka tillbaka den halv miljon som lämnat a-kassan?
- Vi hoppas det, men vi sänker ju också inträdeskraven till kassorna.
Finanserna i ordning, men långkonjunkturen står för dörren och regeringen tror att arbetslösheten kommer att stiga och tillväxten sjunka.
- Med vår jobbskaparpolitik är vi rustade, försäkrar Maud Olofsson och skyndar upp mot Markbygden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!