Sol och lä optimalt för äppelträdet

Det finns äppelträd på var och varannan tomt. Men vilken sort har man egentligen? Det kunde man ta reda på när Agro park erbjöd sortbestämning.

Foto: Catrin Renlund

PITEÅ2019-09-20 05:00

Det är äppeltider och skörden plockas in för att bli mos, must eller äppelkaka. På Agro park i Öjebyn kunde man nyligen få veta allt om äpplen, äppelträd och få hjälp av experter att reda ut vilken sort man har på sin gård genom att ta med sig några äpplen.

– Man kanske har köpt ett äppelträd för några år sedan och tappat namnet. Man kan också ha flyttat till ett hus där det finns äppelträd, men man vet inte vilken sort, säger Torsten Lindberg från Sveriges pomologiska sällskap.

Han och kollegan Beatrice Wiström hjälpte till med sortbestämning och rådgivning. De tittade på besökarnas äpplen och listade ut namnet genom att jämföra med de som plockats i Agro parks stora trädgård.

Äppelsorterna var uppradade på ett långt bord; gröna, gula, röda, stora, små. Besökarna droppade in och med erfarna ögon och stort intresse löste Torsten Lindberg och Beatrice Wiström äppelmysterier.

Man brukar dela in äpplen i tre huvudsakliga typer; sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. I Norrbotten är de två vanligaste sommaräpplena Silva och Transparente Blance. Men även Rödluvan som dock mognar väldigt sent, i oktober. Den förstnämnda äppelsorten är framodlad på försöksgården i Öjebyn.

– I och med EU:s intåg öppnades gränserna för att ta in fler sorters äppelträd. Det formligen exploderade och nu finns fler än 100 sorter som kan odlas i våra breddgrader, säger Torsten Lindberg.

Om man vill plantera ett äppelträd ska man tänka på att det vill ha mycket sol och inte så blåsigt. Det ska planteras så att det bildas en liten jordkulle. Ett äppelträd ska inte ha för blött och jorden ska vara mineralrik med mull och sand blandat.

– Äppelträd vill inte vara nedsänkt i en grop så att det står i vatten där det sedan kan bildas is, säger Torsten Lindberg.

Det optimala är att plantera på våren och det tar tre till fem år innan man får äpplen.

– Man bör ha två olika äppelträd så att de blir pollinerade, då blir det frukt, säger han.

I södra Sverige är det vanligt att spara äpplen över vintern.

– Vi har ingen kultur att lagra äpplen över vintern här i norra Sverige. Det är längre säsong söderut och lättare att hitta ett bra lagringsutrymme, säger Torsten Lindberg.

Det är lämpligt att plocka in sin äppelskörd i början av oktober. Vinteräpplena ska inte lagras för torrt och idealtemperaturen är ett par plusgrader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!