På 30-talet var vägglusen vitt spridd i de svenska hemmen och bekämpades med starka gifter som cyanväte. Cirka 50 år senare var det lilla krypet så pass ovanlig att den betraktades som ”utrotad”. Nu är vägglusen ett växande problem. För företaget Anticimex, som för övrigt är en sammanslagning av anti (mot) och cimex (vägglus), har antalet uppdrag för bekämpning av vägglus ökat lavinartat de senaste tio åren. Från 757 fall 2006 till 15 097 fall 2016 i Sverige.
– Giftiga preparat som cyanväte är förbjudet och nu jobbar vi nästan enbart med giftfri sanering. Det fungerar, men jag törs nog slå fast att vägglusen är här för att stanna, säger Fredrik Nilsson, Anticimex.
Vägglusen går förvisso att se med blotta ögat, då den som vuxen blir cirka fem millimeter, men den är bra på att hålla sig dold och det är då en bra sökhund kommer in i bilden. Hundföraren Sofia Gustafsson från Gävle har tagit med sig borderterriern Fänrik som är en hejare på att sniffa upp dolda vägglöss. Sofia har gömt ett par kapslar med vägglöss och det tar inte Fänrik många sekunder att lokalisera de små krypen.
– Jag jobbar för företaget Passera och sedan några år har vi dresserade hundar för att söka efter vägglöss. Vi har fem hundar nu och Fänrik är ”lillchefen”. Hundarna klarar 97 procent av fallen, berättar Sofia Gustafsson.
För att kunna träna Fänrik har Sofia egna vägglöss. När vägglössen ska ha mat låter hon dem suga av hennes eget blod.
– Det är helt ofarligt, men man kan få en liten allergisk reaktion, säger hon och visar upp en delvis rödflammig arm.
Ofarliga?
– Ja, vägglöss sprider inga sjukdomar, men de är obehagliga, säger Fredrik Nilsson och avlivar samtidigt myten att det handlar om dålig hygien.
– Det spelar ingen roll hur rent du har. Vägglöss gör ingen skillnad mellan kyffen och femstjärniga hotell. De är ute efter människoblod.
Ibland går vägglössen att lokalisera okulärt av människor, men om inte det går blir det hundens uppgift att avslöja blodsugarna.
– Hundar är effektiva. De klarar 50 lägenheter eller cirka 100 hotellrum på en dag. De klarar så väl lusägg som vuxna löss, berättar Sofia Gustafsson.
Borderterriern Fänrik är stationerad i Gävle, men Anticimex planerar att införskaffa en sökhund placerad i Norra Sverige också.
Tanken på vägglöss i det egna hemmet får det att krypa i kroppen på många och de som har samlats på Nolia för att lyssna på informationen om vägglöss tycks klia sig onormalt mycket.
– Haha, det är en normal reaktion för många, säger Kenneth Nordström, Anticimex platschef i Piteå.
Ökar vägglusen även i Piteå?
– Ja, sett till Norrbotten så ökar våra saneringar av vägglöss enligt samma kurva som övriga landet. Det är alltså en kraftig ökning de senaste åren, säger Nordström.
Enligt Anticimex beror ökningen till stor del på att vi reser mer och får med oss hem vägglöss i resväskan. Ökningen beror också på att vägglusen blivit resistent mot många bekämpningsmedel och att de riktigt effektiva värstingpreparaten är förbjudna.
– De har blivit svårare att bekämpa, men det är naturligtvis bra att farliga gifter försvinner. Det tvingar oss att ta fram nya effektiva metoder, säger Fredrik Nilsson.
Sedan ett par år arbetar Anticimex i Piteå bara med giftfria metoder.
– Vi sanerar vanligtvis med varm ånga och ett särskilt puder som påverkar lusens hud så att den torkar ut och dör. Vi har bättre resultat nu än när vi använde gifter, säger Kenneth Nordström.