Drygt 12 000 norrlänningar svarade på en enkät förra vinterhalvåret. Rapporten som har tagits fram visar att platsen där man bor och vilken typ av yrke samt fritidsaktivitet man har samverkar till en mer uttalad köldexponering i fjäll- och inlandsregionerna. Nu går forskarna vidare inom ämnet och ska undersöka norrlänningarnas köldkänslighet.
Kallt på jobbet
Rapporten visar att det är vanligt med kyla både på arbetet och på fritiden i de fyra nordligaste länen i Sverige. Det är inte bara de geografiska förhållandena som avgör hur mycket kyla vi utsätts för. Både i arbetet och på fritiden vistas man i högre grad utomhus eller i kalla miljöer i fjällen jämfört med vid kusten. Något som kan bero på att utomhusyrken är vanligare i fjällregionen än vid kusten och att fritidsaktiviteter i naturen är mer populära i fjällregionen.
Händerna känsliga för kyla
Av de som svarade på enkäten var det närmare 40 procent som upplevde någon form av obehag eller smärta i händerna när de vistades ute i kylan. Förfrysning i ansiktet var en tydlig följd av kylan. Förekomsten av så kallade vita fingrar (Raynauds fenomen) var oväntat hög hos män, som annars ofta rapporteras ha en mycket lägre förekomst jämfört med kvinnor.
Ett urval på 2 300 personer kommer att följas upp med en fördjupad enkät. Forskarna vill försöka ta reda på vilka faktorer i ens omgivning som kan förklara köldkänslighet och de vita fingrarna.