Söker projektledare till sprututbyte

Till våren 2018 är planen att en mottagning för sprututbyte kan starta i Piteå. En projektledare är på väg att rekryteras till det treåriga pilotprojektet.

Blodsmitta. Att så många sprutnarkomaner delar orena sprutor och kanyler är största orsak till att smittas av Hepatit C. (Arkivbild)

Blodsmitta. Att så många sprutnarkomaner delar orena sprutor och kanyler är största orsak till att smittas av Hepatit C. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2017-09-07 16:30

– Det händer en hel del saker, den 25 augusti skickade in en ansökan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som beslutar om tillståndet. Men vi har fått veta att handläggningstiden är två–tre månader, säger Suzanne Wendahl, verksamhetschef för infektionskliniken vid Sunderby sjukhus.

Som PT tidigare berättat beslutade Region Norrbotten i våras att starta upp ett pilotprojekt för lågtröskelmottagning med sprututbyte – detta i Piteå.

Huvudman för projektet är division närsjukvård och organisatorisk ansvarig är infektionskliniken vid Sunderby sjukhus. En styrgrupp leder arbetet med pilotprojektet och en arbetsgrupp är operativt ansvarig, även en referensgrupp är kopplad till verksamheten.

Suzanne Samtidigt berättar att en projektledare till det treåriga projektet nu håller på att rekryteras. Personen ska vara ansvarig för uppstarten av projektet. Det man söker är en person med sjuksköterskeexamen som har ett genuint intresse av att arbeta med personer med missbruksproblematik.

Lokalfrågan i Piteå är dock ännu inte löst:

Enligt Suzanne Wendahl ska dock styrgruppen träffas i Piteå den 18 september för att tillsammans med regionens fastighetschef och säkerhetschef göra studiebesök och titta på lokaler.

Bakgrunden till att mottagningen med sprututbyte startar är att det i mars i år genomfördes en lagändring som innebär att landsting och regioner nu blir huvudmän för sprututbyte. I Norrbotten blir Piteå först ut med en lågtröskelmottagning.

Under de senaste åren har allt flera unga i Piteå smittats av Hepatit C som är en leverinflammation som orsakas av ett virus och där spridning framför allt sker via blod. En anledning till utvecklingen är att fler missbrukare injicerar narkotika och att man delar orena sprutor och kanyler som är det vanligast sättet att få infektionen.

– Det finns två faktorer som motiverar placeringen av pilotprojektet i Piteå. Dels är kommunen uttalat angelägen om projektet och dels sticker Piteå ut i missbruksstatistiken, har Maria Stenberg (S) regionråd tidigare sagt.

Lågtröskelverksamheter är enligt Folkhälsomyndigheten det mest effektiva sättet att nå personer som injicerar droger. Förhoppningen är att tillgång till rena sprutor och kanyler ska minska risken för spridning av blodsmitta som hepatit C, hepatit B och HIV, men också förbättra möjligheterna att motivera missbrukare att ta emot vård och behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om