Söker deltagare till nytt skogsbrandvärn

Efter förra sommarens extrema skogsbränder söker räddningstjänsten i Piteå fler som kan hjälpa till. Det handlar om att skapa ett skogsbrandvärn med 10–15 deltagare.

”De ska kunna vara behövliga vid skogsbränder” säger Per Isaksson, brandinspektör, om deltagarna man söker.

”De ska kunna vara behövliga vid skogsbränder” säger Per Isaksson, brandinspektör, om deltagarna man söker.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2019-04-09 05:00

– Vi söker personer med skogsvana säger Per Isaksson, brandinspektör, som menar att det kan handla om jägare, markägare eller andra personer med stora vana av att vistas ute i skog och mark.

Totalt söker man 10–15 personer som kan fungera som ”stigfinnare”, det vill säga att de känner till marken väl. Men de ska även kunna hjälpa till med släckning av bränder, transportera ut material, eftersläckning och efterbevakning.

Gruppen ska kallas ut av Piteå Räddningstjänst. Antagligen vid skogsbränder där de egna resurserna inte räcker till eller behövs på annat håll. Eller för eftersläckning och efterbevakning där markägaren själv inte har möjlighet att genomföra detta.

Deltagarna ska ringas ut, alternativt kallas ut via SMS och de får ett arvode för sina insatser. För att kunna ingå i värnet ska de få cirka en dags utbildning i skogsbrandsläckning, taktik och risker, eftersläckning och sjukvård. Tanken är att utbildningen ska ske årligen under våren. Det är räddningstjänsten som ska tillhandahålla utrustningen till skogsbrandvärnets personal, både skyddsutrusning samt utrustning för eftersläckning och efterbevakning.

– Det här blir frivilliga personer, men som ändå fått utbildning och utrustning och ska handledas av oss. Frivilliga personer är bra, men man måste ha någon som tar hand om dem, säger Torbjörn Johansson, räddningschef.

Per Isaksson hoppas att skogsbrandvärnet ska bli en bra förstärkning till den ordinarie personalen samt även brandvärnen i Norrfjärden, Infjärden och Markbygden.

– Vi är alltid kort om folk på sommaren, detta då den ordinarie personalen har sin semester, säger han och uppger att man också söker efter fler deltidsbrandmän – något som är ett pågående arbete.

– Det kan behövas ett skogsbrandvärn, vi har inte mycket personal på räddningstjänsten och de som jobbade var helt slut i somras, säger Torbjörn Johansson.

En lärdom från de stora skogsbränderna i Sverige 2014 och 2018 är att de frivilliga insatserna borde ha varit bättre förberedda och organiserade. Flera kommuner runt om i landet, bland annat också Skellefteå satsar nu på skogsbrandvärn.

Trots ansträngt läge lyckades dock Norrbotten mycket bra med insatserna, visar en utredning beställd av länsstyrelsen. Nationellt har Norrbottens samarbetsformer och arbetssätt också uppmärksammats som ett bra exempel.

– Det var fruktansvärt ansträngt, varenda personal och många som var lediga var inne och jobbade extra. Det var väldigt många bränder samtidigt och vi fick klara oss själva, men vi löste det på bästa sätt, säger Torbjörn Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!