Sofia Wellborg, som vidareutbildat sig till sexualhälsorådgivare (Holistic Reproductive Health Practitioner, HRHP) vid Justisse College International i Kanada har ett annat synsätt på symptom från PMS och PMDS.
– Vi försöker hjälpa kroppen genom hur vi lever, något som kan ge bättre hormonella förutsättningar. Vi stöttar kroppen att förbättra ägglossning och därmed få en bättre lutealfas där symptomen annars uppstår, säger hon.
I sin ombonade lokal i centrala Piteå möter hon motiverade kvinnor som är peppade på att jobba med sig själva.
– Jag stöttar kvinnor att kartlägga sina menscykler enligt Justissemetoden, då vi tittar på hur kvinnokroppen fungerar. Det handlar om att vara beredd på att ändra på sin livsstil, något som kan hjälpa till att göra måendet bättre, säger Sofia Wellborg.
Hon menar att när kartläggningens görs, blir det väldigt tydligt när i menscykeln symptomen uppkommer och man får en ökad kunskap och förståelse. Kartläggningen är en viktig del för att kunna utvärdera insatser.
– Det stöd jag kan erbjuda är ett komplement till den vård som redan ges, säger Sofia Wellborg som är noga med att poängtera att man alltid söka vård om man har symptom som man inte mår bra av.
Hon uppger att en del kvinnor kan uppleva premenstruella symptom, som är den mildaste formen som innebär att man ändå kan fungera i vardagen. PMS (premenstruellt syndrom) används mest i dagligt tal och är symptom som på något sätt stör oss i tillvaron.
– PMDS är en värre versionen av PMS, det hindrar oss riktigt brutalt i livet, säger Sofia Wellborg.
Att stötta hormonsystemet för att må bättre kan handla om hur vi äter, sover, hanterar stress, återhämtning, fysisk aktivitet och att man har en meningsfull tillvaro.
– Sedan är det olika från person till person vad som kan vara nyckeln till ett bättre mående. Men det kan aldrig vara negativt att titta på vad i livsstilen som bidrar till en slags hormonell obalans, som exempelvis stress. Vår kropp är en helhet och allt hänger samman, säger Sofia Wellborg.
Några saker man kan förändra för att må bättre är exempelvis att äta en mer näringsrik frukost – gärna middagsrester från dagen innan med bra fett och protein.
– På morgonen ska vi lägga basen för blodsockret hela dagen. Man kan må bättre om man får i sig en sådan måltid tidigt under dagen, säger Sofia Wellborg.
Andra tips är att se över sin dygnsrytm, lägga sig i tid på kvällen, röra på sig, umgås med människor man mår bra av och hålla igång tarmen dagligen.
Att undvika tobak och nikotin, och att se över sitt intag av alkohol och koffein kan också hjälpa.
– Det kanske låter tråkigt, men det är viktiga basala grejer som kan få en att må bättre. Man kan börja någonstans, säger Sofia Wellborg.
Den holistiska synen på kvinnans kropp är att den inte är defekt i grunden, utan det är livet vi lever där vi utsätts för miljögifter och stress som kan påverka hormonsystemet negativt och ge oss symptom vi lider av.
– Vi har olika hormonella förutsättningar och kan känna oss olika, olika dagar i menscykeln, men det behöver inte vara något sjukt över det. Det är när symptomen tar över ens liv, då blir det väldigt galet och inte okej.