Sockrets faror slår hål på fettmyten

LCHF ligger i tiden och Ann Fernholms föreläsning om att låta bli sockret, pastan, potatisen och det vita brödet, inspirerar onekligen ett och annat kakmonster.

PITEÅ2013-11-08 06:01

Rådet att dra ner på fett skulle göra oss smalare. Men det har blivit precis tvärtom när vi istället vältrar oss i socker. Vi stoppar i oss uppskattningsvis 60 kilo socker per person och år i Sverige och att en epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen har nog ingen missat.

Och enligt Ann Fernholm, skribent, tv-reporter, moderator och föredragshållare, beror vår ohälsa på kolhydraterna och sockret. Det vill hon också att åhörarna på Krokodil ska läsa om i hennes bok ”Ett sötare blod” som hon lanserar. Den handlar om kosthållningen LCHF (low carb high fat).

En vändpunkt

– Min resa började 2009 när jag intervjuade en kvinna som berättade om en vändpunkt i sitt liv; om dagen när vågen passerade 100 kilo. Hon hade typ 2-diabetes och hade gått upp mycket i vikt de senaste åren. Hon började leta på internet och insåg att det fanns diabetiker som minimerade sitt behov av insulinsprutor genom att äta lågkolhydratkost. Man skulle minska på mängden kolhydrater som bröd, pasta, ris, potatis och alla former av sötsaker och istället äta mer fett och protein. Efter bara några dagar kunde hon sluta med insulinsprutor och vikten rasade.

Bräckliga grunder

När Ann Fernholm fick veta detta funderade hon på hur kostråden, särskilt för diabetiker, egentligen ser ut och på vilka grunder de satts. Enligt henne är grunderna väldigt bräckliga och ofta helt felaktiga.

– Min tid i forskarvärlden har lärt mig att många drar långtgående slutsatser med bristfällig vetenskap som grund. Detta har bland annat lett fram till den fettkontrovers som vi har i samhället i dag.

Hon menar att forskarna exempelvis tar för lättvindigt på skillnaden mellan gott och ont kolesterol och är bekymrad över att det är totalnivåer som mäts vid dagens hälsokontroller.

– Diabetiker och överviktiga har för lite av det goda kolesterolet!

Att hjärtinfarkterna minskat sakta men säkert de senaste 25 åren vill hon tillskriva bättre behandlingar och bättre mediciner.

– Av dem som får hjärtinfarkt har konstaterats att 7 av 10 har problem med blodsockret, säger hon.

Gjort slut

Under efterföljande frågestund berättar hon att hon gjort slut med sockret eftersom det blir svårt att hålla sig ifrån om man tillför socker då och då.

– Det kan vara skitjobbigt i början, men efter en till två månader lägger sig sötsuget. Fikabröd tittar jag inte ens åt numera.

Drastisk minskning

En av åhörarna som är typ 2-diabetiker berättar om en liknande erfarenhet som kvinnan som Ann Fernholm intervjuat varit med om. Inget sovande framför tv:n längre och en drastisk minskning av insulinintag, något han tycker är helt fantastiskt. En annan undrar lite skämtsamt om man ska undvika allt vitt.

– Ska man undvika socker, salt, mjöl, heroin och kokain?

– Nej, saltet är inte den stora boven – det är sockret, säger Ann Fernholm.

FAKTA - Ann Fernholm

Ann Fernholm har arbetat som vetenskapsjournalist sedan 2001, då hon disputerade i molekylär bioteknik (där man arbetar i gränslandet mellan kemi, biologi och medicin) vid Uppsala universitet. Hennes texter har synts i många stora tidningar både i Sverige och utomlands.

År 2010 blev hon utnämnd till årets vetenskapsjournalist efter en granskning av solkrämer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!