Sockorna rockade i foajén

Musik, lekar, pyssel och fika stod på agendan på Rocka sockorna-dagen i Norrmalmias foajé.

Det var riktig fart i Norrmalmias foajé på torsdagsförmiddagen.

Det var riktig fart i Norrmalmias foajé på torsdagsförmiddagen.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2019-03-21 13:39

Den 21 mars firas internationella dagen för Downs syndrom. Initiativet har blivit ett sätt att stå upp för alla med Downs syndrom och samtidigt hylla människors olikheter. Färgglada sockor i olika modeller syntes överallt på torsdagen i Norrmalmias foajé. Elever och lärare från Rönnskolans särskola och träningsskola samt inbjudna elever från Norrmalmskolan visade gärna de mest fantasifulla, olikfärgade sockorna. De såg fram emot att digga till musik, fika och pyssla. Dagen till ära uppträdde lärare från Musik- och dansskolan med sitt program som de kallar Musikkalas. Och visst blev det ett musikkalas. Det dansades och tjoades och gjordes rörelser till musiken som speglade stora delar av världen.

Efter Musik- och dansskolans uppträdande var det dags för Alice Wilson att introducera två rocka sockorna-låtar med orden "nu kör vi Piteå".

Efter musikstunden var det dags för servering av saft och hundratals chokladbollar som högstadieeleverna från Rönnskolan själva bakat.

Jeanette Synnergren, lärare på Rönnskolan, tycker att det är viktigt att uppmärksamma Downs syndromdagen.

– Det här förenar och påminner om att vi ska ta fasta på att alla är lika mycket värda. Man behöver inte vara lika, säger hon.

Kollegan Karin Norgren-Carlsson håller med och tyckte det var mycket bra att evenemanget gick att kombinera med Musik- och dansskolans Musikkalas.

– Det är fint att vi kan göra något gemensamt hela Rönnskolan – då blir det fest!

"Rock your socks" kommer ursprungligen från USA men har slagit brett även i Sverige.

Rocka sockorna

Den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom nummer 21. Därför väljer Svenska Downföreningen att rocka sockorna just den 21/3. Och varför rockar vi just sockor? Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

Källa: Svenska Downföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!