Mycket har skrivits och skrivs om sockerberoende. Tidningar skriver om hur man ska bli av med det och kostråden är många.
Camilla Huhta, Piteå, är kostrådgivare i botten och en stor del av hennes liv har präglats av träning och insikten att kosten kan förändra ditt liv. Hennes elitidrottande som ung satte onda spår i kroppen.
– När jag var nära att hamna i rullstol och nästa steg i medicineringen var epilepsimedicin fick jag nog och beslöt mig för att ändra min kost och lära mig mer om mental träning.
På den vägen är det. Åren har gått, Camilla Huhta mår bra och äter ingen medicin, och intresset för kost och näring tar upp stor del av hennes liv. Tillsammans med maken driver hon restaurang Nodo där lchf-kost serveras.
Bevis
Det var efter en kurs i sockerberoende som hon kom i kontakt med den internationella utbildning som hon nu går som en av sju i Sverige.
– Jag kvalificerade in mig i gruppen, SUGAR, tillsammans med andra varav de flesta har en beroendeterapeutisk utbildning i botten. Det är ett instrument och hjälpmedel för att identifiera skadligt bruk och patologiskt bruk orsakat av socker. Liknande instrument finns för drogberoende med nationella riktlinjer. Meningen är att SUGAR också ska bli nationellt.
Gruppen leds av Bitten Jonsson som räknas som Sveriges största expert på sockerberoende.
– Det här är jättestort. Vi vill ha vetenskapliga bevis att det är ett beroende och en sjukdom i belöningssystemet precis som droger. Projektet ska pågå i fyra år med kartläggning.
Kartläggningen sker med hjälp av intervjuer.
– Vi har sett genom intervjuer att en tredjedel är beroende, de har alltså en sjukdom där hjärnans belöningssystem byggt om sig. De har dimmhjärna och hela kroppen är näringsmässigt utarmad. De behandlas genom 12-stegs metoden, precis som andra missbrukare.
Sockerberoende
Camilla Huhta har stött på människor som är så sockerberoende att de inte klarar av att sköta sitt jobb längre.
Tidigare har hon arbetat med människor som är sockerberoende men inte kategoriserade som sjuka, utan de kan ha ett socialt beroende eller ett skadligt bruk. Då precis som nu arbetar hon under tystnadsplikt.
– Nästa år ska jag börja arbeta med de som är riktigt beroende och under tiden får jag handledning. Utbildningen fortsätter med telefonkonferenser bland annat.
Beroendet är en sjukdom som personen får dras med hela livet.
– Personen måste se till att hålla sig fri från socker för precis som en alkoholist så kan en som är sockerberoende inte vara måttlig.
Belöningssystemet
Hennes tips till alla människor är att sluta med socker och mjöl.
– Man måste börja i det lilla. Det är inte lätt men det krävs livsstilsförändringar.
Kolhydrater är socker och triggar belöningssystemet.
– Vill man göra en förändring i sitt liv tycker jag man ska sluta med kolhydrater. Äter man till exempel mycket pasta så kan man börja äta mindre av det och mer grönsaker. När man får bättre mat i sig så mår man bättre.
Hon vet att det för många kan kännas som ett oöverstigligt hinder att ändra sin kost.
– Jag vill få ner det till att man kan göra en liten förändring, börja så smått för jag tror att det sen leder till mer förändring när man märker att mår bra. Kroppen är en helhet och det finns hjälp att få.