Piteå kommuns beslut att dra in stödet för dövblinda Evelina Lindberg har vållat riksomfattande kritik. Beslutet har också satt fokus på frågan kring dövblindas rätt till kommunikation. I spåren av PT:s rapportering i ärendet har flera politiska partier i Piteå uttryckt en önskan om att utöka kommunens hjälp till dövblinda. När Vänsterpartiet i maj lade fram ett förslag om ökat kommunikativt stöd valde nämnden därför att låta socialförvaltningen att utreda frågan. Nu yrkar förvaltningen på att politikerna ska avslå förslaget.
I det ekonomiska läge som socialnämnden befinner sig i samt med hänvisning till att det redan finns ett icke bestånds bedömt [sic] stöd för målgruppen kan inte tjänsteorganisationen förespråka detta, skriver socialtjänsten i sitt förslag till beslut inför socialnämndens sammanträde, som infaller under onsdagen.
Piteå kommun har vid upprepade tillfällen hänvisat till att man följer lagar och praxis för vad kommunen är skyldig att genomföra. Kritiker har istället menat på att lagen bara slår fast vilken miniminivå kommunen är skyldig att tillhandahålla och att det står kommunen fritt att göra mer än lagen kräver. Socialförvaltningen slår i sin utredning fast att kommunen kan göra mer än lagen kräver men vill ändå avslå förslaget med hänvisning till ökade kostnader. Som ett annat alternativ vill man att nämnden begränsar rätten till taktilt teckenspråksstöd till ett förutbestämt antal timmar i månaden, förutsatt att resurser finns att tillgå.
Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S) vill inte svara på några frågor om förslaget innan onsdagens nämnd.
– Jag har inga kommentarer innan nämnden, säger han.
Stina Carlsson i Vänsterpartiet är den som skrivit förslaget och är inte överraskad över socialtjänstens slutsatser.
– Socialförvaltningen är underfinansierad och jag kan därför förstå att de yrkar på avslag. Det är ju upp till politikerna att tillföra medel om man tycker att detta är ett bra förslag. Jag hoppas att man beviljar generösa riktlinjer för stöd till dövblinda.
Ellinor Sandlund är ledamot för Moderaterna och säger att partiet kommer att yrka att man väljer alternativ två vilket skulle medföra att dövblinda får utökat kommunikativt stöd.
– Vi behöver någon form av taktiltolk inom kommunen och vi kommer att behöva anställa någon. Man kan inte vara så fyrkantig. Om behovet finns så måste vi tillgodose så att det blir på en mänsklig grund, säger hon.
Hon tycker inte heller att de ökade kostnaderna för förvaltningen är avgörande i frågan.
– Vi har ett underskott på runt 50 miljoner. Det här är småpotatis. Man förargar bara folk när man beslutar mot sådant här. Vi måste lyfta blicken och titta på var vi faktiskt blöder pengar.
Socialchefen Eva Börjesson Öman har i tidigare intervju med PT nekat till att besluten kring dövblinda Evelina Lindberg skulle ha med ekonomi att göra. På frågan om hur hon ser på att förvaltningen nu tydligt hänvisar till ökade kostnader som motivation till avslag på ytterligare hjälp till dövblinda säger hon att det är två skilda frågor.
– Det vi tittar på nu är ett tjänsteförslag kring huruvida man ska förändra en riktlinje. Då är det fler faktorer som räknas in. När vi talades vid handlade det om ett individärende, och i det individärendet är ekonomin inte avgörande.
Jag tolkar detta som att det finns ett laga utrymme att vara generösare än man behöver vara enligt lagens minimikrav men att man anser att socialtjänsten inte har råd. Är det så jag ska tolka det?
– Jag tycker du ska tolka det precis som det står. Jag gör ingen annan tolkning. Sen tycker jag inte att vi ska föregå det nämndsmöte som är imorgon. Då kommer nämnden ta ställning utifrån de handlingar som presenteras.
Delar du som socialchef också bedömningen att det inte är ekonomiskt försvarbart att genomföra detta?
– Jag delar ju den bild som finns i de handlingar som vi går fram med. Ytterst är det ju en fråga för socialnämnden att ta beslut.
Utredningen specificerar inga kostnadsberäkningar. Har ni räknat på vad det skulle kosta att anta förslaget?
– Det finns ingen uträkning gjord i dagsläget. Vi inväntar socialnämndens beslut i morgon.
Men kommer socialnämnden då inte att kunna ta del av de kostnader som ni ser att det skulle medföra?
– Om nämnden är intresserade av att ta del av någon annan ekonomisk redogörelse så tänker jag att vi får det uppdraget i morgon.