Socialtjänsten: Vår verksamhet pågår som vanligt

Omfördelning av resurser på grund av covid-19 slår hårt mot missbrukspatienter i länet. I socialtjänstens öppenvård pågår däremot verksamheten som vanligt.

Gunilla Granqvist, enhetschef för socialpsykiatri och missbruk på Piteå kommun, berättar att socialtjänstens verksamhet pågår som vanligt. (Arkivbild)

Gunilla Granqvist, enhetschef för socialpsykiatri och missbruk på Piteå kommun, berättar att socialtjänstens verksamhet pågår som vanligt. (Arkivbild)

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2020-06-28 19:00

Sjukvården i Piteå ser ett ökat antal återfall sedan coronaepidemin drog igång. På socialtjänsten pågår däremot verksamheten som vanligt. 

– De flesta personer som söker hjälp för missbruk hos socialtjänsten får hjälp i vår öppenvård, och vi jobbar på som vanligt. Vi följer de regler och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Så länge man inte uppvisar symptom på förkylning så är man välkommen hit för behandling, säger Gunilla Granqvist, enhetschef för socialpsykiatri och missbruk, Piteå kommun.

– Generellt ser vi ingen direkt påverkan från covid-19 i vårt arbete när det gäller själva missbruket. Inte ännu. Detta har pågått i tre, fyra månader. Det är en kort tid för oss och samhället generellt. Vi kan ännu inte säga att vi ser någon skillnad. 

Gunilla Granqvist berättar att de problem man upplever snarare har att göra med minskade resurser för medicinsk avgiftning. Beroendecentrum på Sunderby sjukhus har sedan slutet av mars intagningsstopp för avgiftningar inför vistelse på behandlingshem, vilket PT tidigare berättat om.

– För att man ska kunna tillgodogöra sig vård på behandlingshem kan man behöva avgiftning. Annars kan man inte starta upp behandlingen, det blir för svårt att bryta missbruket. Den hjälpen är svår att få från sjukvården i dag på grund av corona, eftersom beroendecentrum inte tar emot planerade inläggningar. Vi kan inte samplanera för behandling på behandlingshem, säger Gunilla Granqvist.

Missbrukspatienter anses vara en riskgrupp för covid-19, både på grund av kroppsliga försvagningar som resultat av missbruket och på grund av en utsatt social situation.

– Dels fungerar kanske inte nätverket som det gjort tidigare, men det är också svårt att sköta om sig själv när man är i ett missbruk. De är i en utsatt situation, och de har också en högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, säger Gunilla Granqvist.

Hon understryker att det är viktigt för människor att det finns hjälp att få för sitt missbruk.

– Det är viktigt att man vet att man kan vända sig till oss om man behöver stöd och hjälp med sitt beroende. Bara för att det är som det är med coronasituationen är det kanske många som tror att saker i samhället inte fungerar, men det gör det. Under förutsättning att man kommer hit symptomfri från förkylning är alla välkomna till oss, säger Gunilla Granqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!