Backeström, som är avdelningschef för barn och familj, missbruk och socialpsykiatri inom Piteå kommuns socialtjänst, vill inte kännas vid den beskrivning som tonårsmamman levererar i artikeln här intill.
Han kan inte uttala sig om specifika fall men påpekar att det finns både insatser och kompetens att erbjuda.
Han konstaterar inledningsvis att de allra flesta som erbjuds hjälp från socialtjänsten vill samarbeta, få hjälp och få till en förändring.
– Men omfattningen av hjälpinsatserna varierar och man kan ha olika uppfattningar om vad som bör göras och när det ska göras, säger han.
Att socialtjänsten skulle stå handfallen inför ungdomar som riskerar att fastna i eller är på väg in i ett missbruk stämmer inte, menar han.
– En minderårig kan inte hänvisas till Strömgården, men socialtjänsten erbjuder familjebehandling där man kan få både stödjande behandlingssamtal, möjlighet att få lämna urinprov och så vidare. Det erbjuder vi både vårdnadshavare, föräldrar och barn/ungdomar, säger Backeström.
Åsa Ekberg, chef för socialtjänstens öppenvård, kompletterar bilden med att berätta om vilka åtgärder och insatser som finns att tillgå:
– Det vi kan erbjuda är drogtester och stödjande samtal. Ibland pratar vi bara med den unge, ibland bara med föräldrarna och ibland – eller egentligen för det mesta – med både föräldrar och barn.
Ekberg betonar också att alla insatser sker på frivillig basis. De inblandade måste vilja ta emot hjälp.