Oroande prognos för socialtjänsten

Socialtjänsten i Piteå kommun ser ut att gå med ett underskott på 54 miljoner kronor i år. "Vi ser mycket allvarligt på prognosen", säger Sven-Gösta Pettersson, ordförande i socialnämnden.

Nämndsordförande Sven-Gösta Pettersson (S) och socialchef Fredrik Sjömark är bekymrade över årsprognosen. (Arkivbild)

Nämndsordförande Sven-Gösta Pettersson (S) och socialchef Fredrik Sjömark är bekymrade över årsprognosen. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-05-04 08:00

Socialtjänstens kostnader har skenat under flera års tid och 2019 gjorde förvaltningen sitt sämsta resultat någonsin med ett underskott på 52 miljoner kronor. När prognosen för 2021 nu är presenterad står det klart att budgetavvikelsen till och med mars är minus 14,7 miljoner kronor. Helårsprognosen bedöms till minus 54 miljoner, vilket är ännu värre än 2019.

– Det var ingen rolig prognos. Vi är väldigt bekymrade och det som återstår är att vi måste jobba ännu hårdare med att få ekonomin i balans, säger Sven-Gösta Pettersson (S).

Socialchefen Fredrik Sjömark säger att kvartalsutfallet var ungefär som förväntat, men att helårsprognosen ser desto värre ut.

– Därför är det viktigt att inte ta prognosen som en sanning, utan att i stället arbeta för att det inte blir så. Det blir extra fokus på den ekonomiska handlingsplanen, säger han.

Förra året gjorde socialtjänsten sitt bästa resultat sedan 2016. Att slutsumman bara landade på minus 37,5 miljoner kronor under 2020 kan till största delen förklaras med corona-pengarna som betalats ut från staten. Extrakostnaderna för covid-19 uppgick till totalt 25,9 miljoner kronor medan ersättningen var 36,3 miljoner.

– Vi gör uppskattningen att vårt resultat lyftes med runt tio miljoner kronor kopplade till statsbidrag med anledning av corona. Vi räknar med att få ersättning även detta år, men det kommer inte bli på samma sätt som i fjol, säger Fredrik Sjömark.

Den ökade budgetavvikelsen de senaste åren beror till stor del på volymökningar inom äldreomsorg och individ- och familjeomsorg som socialnämnden inte kompenserats fullt ut för. För att minska kostnaderna har socialtjänsten bland annat sett över bemanning, scheman och ökat samverkan.

– 91 procent av våra kostnader är kopplat till personal och vi har gjort en stor satsning på bemanningsstrategi. Det handlar om att på ett så klokt och bra sätt som möjligt hushålla med våra resurser, säger Fredrik Sjömark.

Man har även lagt ned verksamheter och utökat behandlingsformer i egen regi. Ett annat pågående arbete är att minska behovet av bemanningssjuksköterskor genom ett strategiskt rekryteringsarbete.

– Vi förändrar socialtjänsten för att kunna räcka till fler. Därför var det särskilt allvarligt att vi har en prognos som inte går i den linjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!