"Socialtjänst och vård står handfallna"

Mamman som ensam slåss för sin drogande 15-åring menar att det inte finns adekvat hjälp att få. "Socialtjänst och vård vet inte vad de ska göra", säger hon.

Ungdomar som fastnat i ett drogmissbruk har små  möjligheter att få hjälp med att bli fri sitt beroende, menar mamman till en drogande 15-åring. "Socialtjänsten vet inte vad de ska göra", säger hon.

Ungdomar som fastnat i ett drogmissbruk har små möjligheter att få hjälp med att bli fri sitt beroende, menar mamman till en drogande 15-åring. "Socialtjänsten vet inte vad de ska göra", säger hon.

Foto: Robin Haldert / TT

Piteå2020-06-21 19:00

PT berättade om mammans kamp för sin drogande 15-åring i slutet av april. Hon hade då tvingats söka reda på och hämta hem sin dotter från olika kvartar och andra miljöer där droger förekommer i stort sett varje dag under en period.

Hon fick själv hantera situationen, ibland med bistånd av anhöriga men utan ingripanden från myndighetshåll.

I dag är situationen en annan. Drogmissbruket har eskalerat och flickan är nu akutplacerad på ett behandlingshem sedan hon drogpåverkad och aggressiv slagit sönder familjens bostad.

– Då hade jag i en och en halv vecka kämpat för att få hjälp sedan jag upptäckt att hon börjat injicera, berättar mamman.

– Att i läget när man har en 15-åring som injicerar, alltså börjat ta tyngre droger, mötas av goda råd om att arbeta på sin relation till barnet känns som ett hån, säger hon och menar att många föräldrar i den situationen inte orkar ta striden fullt ut.

– De orkar inte och vet egentligen inte vad de ska slåss för heller.  Jag tror inte socialtjänsten har kunskap om drogsituationen bland unga i den här stan. De verkar inte förstå hur allvarligt det är.

Mamman menar att hon och andra föräldrar med krisande, utåtagerande och drogande tonåringar, inte bara ofta nekas handfast hjälp. Det finns egentligen ingen hjälp att få.

– Nej, både socialtjänsten och vården står handfallna inför ungdomar med drogproblematik, de vet helt enkelt inte vad de ska göra. 

Hon konstaterar att för vuxna med psykisk ohälsa och drogproblem finns flera olika alternativ som den psykiatriska öppenvården och Strömgården, där man kan få hjälp med sitt beroende av specialutbildade terapeuter, men för ungdomar i yngre tonåren finns inte den möjligheten.

Mamman menar att det liksom inte räcker att prata om relationer och bemötande. Och att det, när det gått tillräckligt långt, bara finns kvar att skicka iväg ungdomarna till ett HVB-hem.

– Vilket i och för sig kan vara bra, och jag hoppas verkligen att det är det i vårt fall, men många gånger är det tvärtom. Det stjälper mer än det hjälper då det tyvärr ofta förekommer både droger, alkohol och våld där. Många gånger är det inkörsporten till andra, tyngre droger. 

– Jag tycker verkligen att det är dags att socialtjänsten skaffar sig mer kunskap och resurser och ser över sina rutiner så att de bättre överensstämmer med verkligheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!